Dačić: Albanci na Kosovu nisu nacija, već albanska nacionalna manjina

Dačić: Albanci na Kosovu nisu nacija, već albanska nacionalna manjina 03.03.2018 10:43 | Srna

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Albanci na Kosovu nisu nacija, već albanska nacionalna manjina, jer albanski narod ima svoju državu - Albaniju.

"Postoji li neka nacija koja ima dve države? A sad kažu da im je potreban i jedan predsednik…", rekao je Dačić za rusku televiziju "Raša tudej".


On je istakao da Albanci govore samo ono što misle, te da je njihov cilj ujedinjenje svih Albanaca.

Dačić je ponovio da je nezavisnost samoproglašenog Kosova apsolutno neprihvatljiva sa stanovišta međunarodnog prava.

"Mogu oni da kreiraju Albaniju ako hoće, ali na teritoriji neke druge države. Sigurno ne na našoj. Mi hoćemo dijalog, mi hoćemo uspešan dijalog, hoćemo rešenje koje je u interesu svih. Ultimatumi nisu ono što deluje kod srpskog naroda", poručio je Dačić.

Govoreći o mogućnosti da se u pregovorima o Kosovu i Metohiji nađu SAD i Rusija, Dačić je rekao da nikada nije čuo da su SAD izrazile želju da učestvuju, već da to pričaju Albanci sa Kosova, koji traže uključenje Amerikanaca.

Dačić je naveo da bi u tom slučaju srpska strana voljela da pozove Rusiju da se pridruži, koja je u izrazila spremnost da se priključi procesu, ali da nije neophodno da se ova priča zasad širi.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da dosta zemalja nije priznalo samoproglašeno Kosovo, kao što su Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Brazil, Argentina, Meksiko, Etiopija, Južna Afrika i Španija, ali i pet članica EU.

"Neke evropske zemlje kažu da Srbija mora da prizna Kosovo. Ali to nije kompromis. Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti", naglasio je Dačić.

Kada je u pitanju izjava njemačkog ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova ako želi da uđe u EU, Dačić navo da su Srbija i Jugoslavija u prošlosti podržale ujedinjenje Njemačke i da nije prikladno da Gabrijel daje takve izjave.

Dačić je podsjetio da je pozicija Srbije da ne bude ni na čijoj strani i da bi željela dobre odnose i sa EU i sa Ruskom Federacijom.

Prema njegovim riječima, jedina stvar koju Rusija očekuje od Srbije jeste da članstvo u EU ne rezultira mijenjanjem pozicije Srbije prema Rusiji, što Srbija neće raditi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica