Дачић: Албанци на Косову нису нација, већ албанска национална мањина

Срна
Дачић: Албанци на Косову нису нација, већ албанска национална мањина

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Албанци на Косову нису нација, већ албанска национална мањина, јер албански народ има своју државу - Албанију.

"Постоји ли нека нација која има две државе? А сад кажу да им је потребан и један председник…", рекао је Дачић за руску телевизију "Раша тудеј".


Он је истакао да Албанци говоре само оно што мисле, те да је њихов циљ уједињење свих Албанаца.

Дачић је поновио да је независност самопроглашеног Косова апсолутно неприхватљива са становишта међународног права.

"Могу они да креирају Албанију ако хоће, али на територији неке друге државе. Сигурно не на нашој. Ми хоћемо дијалог, ми хоћемо успешан дијалог, хоћемо решење које је у интересу свих. Ултиматуми нису оно што делује код српског народа", поручио је Дачић.

Говорећи о могућности да се у преговорима о Косову и Метохији нађу САД и Русија, Дачић је рекао да никада није чуо да су САД изразиле жељу да учествују, већ да то причају Албанци са Косова, који траже укључење Американаца.

Дачић је навео да би у том случају српска страна вољела да позове Русију да се придружи, која је у изразила спремност да се прикључи процесу, али да није неопходно да се ова прича засад шири.

Шеф српске дипломатије је напоменуо да доста земаља није признало самопроглашено Косово, као што су Русија, Кина, Индија, Индонезија, Иран, Ирак, Бразил, Аргентина, Мексико, Етиопија, Јужна Африка и Шпанија, али и пет чланица ЕУ.

"Неке европске земље кажу да Србија мора да призна Косово. Али то није компромис. Србија никада неће признати једнострано проглашење независности", нагласио је Дачић.

Када је у питању изјава њемачког министра спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија морати да призна независност Косова ако жели да уђе у ЕУ, Дачић наво да су Србија и Југославија у прошлости подржале уједињење Њемачке и да није прикладно да Габријел даје такве изјаве.

Дачић је подсјетио да је позиција Србије да не буде ни на чијој страни и да би жељела добре односе и са ЕУ и са Руском Федерацијом.

Према његовим ријечима, једина ствар коју Русија очекује од Србије јесте да чланство у ЕУ не резултира мијењањем позиције Србије према Русији, што Србија неће радити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана