Ћуркин: Дијалог Београда и Приштине замрзнут, Косово сива зона

Танјуг
Ћуркин: Дијалог Београда и Приштине замрзнут, Косово сива зона

Њујорк - Дијалог Београда и Приштине је "дубоко замрзнут" и косовске власти су неспремне да примјене договор о Заједници српских општина.

То је изјавио руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Он је, у обраћању Савјету безбједности УН, на сједници посвећеној Косову, рекао да је за превазилажење тог застоја у дијалогу потребно јаче присуство свјетске органзиације у покрајини.

Према његовим ријечима, питање демакације границе са Црном Гором изнијело на површину и јаче позиве за уједњење свих албанских земаља и стварање "велике Албаније".

Чуркин је такође рекао да се развлачи почетак рада Специјалног суда за ратне злочине на Косову, "траже се изговори", да би се "идентифковали и неутралишу свједоци".

"Скрећемо пажњу да је Косово 'сива зона' у Европи не само за организовани криминал, већ и за исламисте", рекао је Чуркин, подсјећајући да се на Косову регрутују и одатле шаљу борци за ИСИЛ.

Чуркин је такође подсјетио да су око цркве Христа Спаса у Приштини, "која је могла бити симбол вјерске толеранције", вршена ископавања да би се нашли наводни посмртни остаци убијених Албанаца, и да, као што се и очекивало, ништа није нађено.

Чуркин је, такође, оцијенио неприхватљивим изјаве Приштине да је Мисија УН на Косову инструмент руског утицаја и додао да то сматра нападом на УНМИК и УН.

Он је такође скренуо пажњу да у извјештају УНМИК-а није споменута "епизода" у којој је руски амбасадор у Београду приликом посјете Косову тражио састанак са командантом Кфора, али он за то није нашао времена.

Чуркин је подсјетио да су снаге НАТО-а на Косову на основу резолуције УН.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је на сједници СБ УН да представници Приштине износе грубе неистине и лажи пред тим тијелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана