Ćosić: Kosovo više ne postoji kao srpska pokrajina

SRNA
Ćosić: Kosovo više ne postoji kao srpska pokrajina

Beograd - Predsjednik nekadašnje SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izjavio je da kosovsko pitanje smatra riješenim, odnosno da Kosmet više ne postoji kao srpska pokrajina.

"Vašoj generaciji savetujem da ne trošite snagu na kosovsko pitanje, jer je istorija to rešila mimo vas", rekao je Ćosić za beogradski "Nedeljnik".

On kaže da je Srbija u ratu sa Albancima izgubila Kosovo i Metohiju, ali da o tome da li je to konačno danas se ne može suditi. "Niko ne zna kako evropska i balkanska istorija mogu da se isfabulizuju u narednim vekovima ili veku", kaže Ćosić.

On je naveo da ne vidi Srbiju u Evropskoj uniji, jer EU stalno šalje ultimatume. "Diplomatija EU prema Srbiji je diplomatija ucena, što vređa našu zemlju, ali pokazuje i kratku pamet vođa EU", istakao je Ćosić.

On je dodao da je Srbija "centralna sila Balkana", a da EU radi protiv same sebe odlukom da "pravi Veliku Albaniju u srcu Evrope".

Na pitanje ko su današnji saveznici Srbije, Ćosić je odgovorio da jedini "realni saveznik" može biti ruski predsjednik Vladimir Putin i to samo dok je "Putin - putinovac".

"Ja ne vidim drugu figuru. Angela Merkel je agresivna i ona ne nastupa samo sa političkom, nego, čini mi se i sa revanšističkom strašću", rekao je Ćosić.

Dobrica Ćosić je prvi put govorio i o novoj vlasti, predvođenoj Aleksandrom Vučićem, ukazavši da njemu mora da se napravi jaka opozicija.

"Vi ste generacija oportunista, a jednopartijska vlast će ovu zemlju teško da košta. Pogotovo što ima i vođu koji se poistovetio sa državom. To je samo Komunistička partija radila. Mlada generacija je hedonistička i apolitična više nego što sme. Ovo je vreme u kojem su mladi zbunjeni. Te proklete devedesete su jedan rez u vašoj kolektivnoj svesti", poručio je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana