Чепурин: Зaгреб Украјини преноси искуства из Олује и Бљеска

Танјуг
Чепурин: Зaгреб Украјини преноси искуства из Олује и Бљеска

Београд -- Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је у интервјуу "Спутњику" да посјету Сергеја Лаврова Београду треба гледати у позитивном тону.

Како каже, она је усаглашена са редовним састанком Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Чепурин је подсјетио да је у Сочију Русија предала Србији предсједавање овом организацијом и додао да се и овога пута Лавров потрудио да своју посјету усагласи са састанком министара спољних послова 13. децембра у Београду.

"Нормално је што се састају наши министри спољних послова зато што су Србија и Русија блиске земље, а то одговара и основним документима на којима се заснива политика наших односа. Нема никаквих задњих мисли, налога", рекао је Чепурин.

У вези са медијским спекулацијама о разлозима посјете Лаврова, Чепурин је навео да "те прице имају везе с тим што је министар истакнута личност, не само руског руководства него и на медународној сцени један од глобалних актера, а има и добру репутацију кад је ријеч о људским и професионалним квалитетима".

"Он активно учествује у процесима свјетских димензија. У том свијетлу ова посјета је посебно важна и посебно интересантна, а мислим да је треба сагледавати у позитивном контексту", рекао је Чепурин.

Упитан о томе што је раније изјавио да ће регионална питања такође бити тема разговора Лаврова са српским руководством, уз питање како види ситуацију у региону и шта Русију брине, Чепурин је казао да "када је ријеч о региону, овдје веома важно чути српску страну и њен однос".

"То што власти Загреба покушавају да кијевској власти пренесу своја искуства из 1995. године - операције Блесак и Олуја, показује да њих везују очигледно и исте историјске навике. Срби одлично знају те 'сјајне резултате'", навео је руски амбасадор и додао да је "неопходно да у региону постоји стабилност која ће се заснивати и на поштовању легитимних интереса Београда".

На питање "шта НАТО може тако специјално да донесе стабилности региона", а везано за процес пријема Црне Горе у Алијансу, Чепурин је у интервјуу "Спутњику" кратко одговорио: "Ништа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана