Čedomir Antić za Glas Srpske: Iza “crne liste” stoji Đukanović

Veljko Zeljković
Čedomir Antić za Glas Srpske: Iza “crne liste” stoji Đukanović

Podgorica - Uprava policije Crne Gore donijela je rješenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, jer navodno predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost ove države.

Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

Prema pisanju pojedinih crnogorskih medija, policijskim starješinama na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori je već dostavljen spisak osoba koje ne smiju ući u zemlju, a kao glavni razlog zabrane navedene su njihove ranije izjave, a koje su, prema procjeni crnogorskih bezbjednosnih službi, opasne.

Matija Bećković, jedan od četvorice sa “crne liste” nepoželjnih, rekao je kako mu sve ovo zvuči nevjerovatno i dodao kako će čekati da tu odluku i zvanično dobije.
- Malo su me preduhitrili, jer sam ja mislio da kada umrem, živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog - istakao je Bećković ironičnim tonom.

Prema riječima istoričara Čedomira Antića, ova zabrana ga nije iznenadila, a ni zatekla, jer “nedemokratski i korumpirani režim Mila Đukanovića već godinama vodi radikalnu kampanju šovinizma”.

Antić je za “Glas Srpske” naveo da je postojala bojazan da je “najava crne liste” za borce za ljudska i nacionalna prava samo provokacija, ali da se sada pokazalo da iza svega stoji predsjednik Crne Gore.

- Ova odluka je razotkrila pravu prirodu crnogorske paradržavne hobotnice u Crnoj Gori i ono što se radi Srbima u ovoj državi, to ne trpi nijedan narod u Evropi - ocijenio je Antić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori za Srbe ne postoje nacionalna, građanska, a ni ljudska prava. Kako je kazao, hapse se maloljetnici samo zato što su Srbi, učenici se kažnjavaju zato što govore istinu, a profesori izbacuju sa posla jer ne žele da pogaze profesiju i moral.

- Srbi su gotovo svakodnevno izloženi otvorenoj diskriminaciji. S druge strane, ratni zločinci poput Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija su poželjni. Dobrodošli su i duvanski bosovi i razni kriminalni klanovi koji seju smrt u zemljama regiona - kaže Antić, navodeći da onda nije čudno što u jednoj takvoj zemlji nisu poželjni jedan pjesnik, naučni radnik ili istoričar, koji se bore za bolji položaj srpskog stanovništva u ovoj državi.

Iz Nove srpske demokratije osudili su ovaj potez vlasti, navodeći da se radi o još jednoj otvorenoj provokaciji, ali i potezu koji će dodatno naelektrisati odnose unutar ove države.

- Stipe Mesić je počasni građanin Podgorice. Titu se diže spomenik. Oni koji su ubili najviše ljudi iz Crne Gore, poput Tita, koji je odgovoran i za ubistvo oca Matije Bećkovića, imaju svoje mjesto u duhovnom biću današnje države, a srpski istaknuti intelektualci nemaju. To je strašno - poručio je portparol NSD-a Marko Kovačević.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je da je na ovaj način demonstrirana institucionalna nemoć sadašnje vlade “koja u očajničkoj potrebi da stvori nove Crnogorce pokušava da izbriše istoriju, duhovno, kulturno i državotvorno pamćenje srpskog naroda”.
- Ne bi me čudilo da uskoro donesu i zakon kojim će biti kažnjavani i hapšeni građani koji u svojim domovima imaju Bećkovićeve knjige - rekao je Knežević.

Komentar na donesenu odluku o zabrani ulaska, razloge za njeno donošenje, ali i da li je još državljana Srbije obuhvaćeno ovim dekretom, do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti od nadležnih crnogorskih organa.

Vučić: Šokiran sam

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je šokiran ovom odlukom crnogorskih vlasti.

- Crna Gora ovim uvodi ne verbalni, već delikt mišljenja i to je nedopustivo u 21. veku i u Evropi - poručio je on, navodeći kako mu nije poznato da li se još neko iz Srbije nalazi na ovom spisku.

O eventualnim kontramjerama Vučić nije želio da govori dok mu vlasti iz Podgorice ne dostave zvaničan dopis.

- Ukoliko ne dobijemo racionalno i razumno objašnjenje, bićemo primorani da reagujemo - poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana