Busek: Akcija na utakmici imala za cilj provociranje novih problema

Srna
Busek: Akcija na utakmici imala za cilj provociranje novih problema

Beograd - Bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek ocijenio je danas da se na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije nije dogodio incident, već akcija koja je imala za cilj da isprovocira nove probleme i poteškoće.

"To je riješeno na pravi način. Vlade obje zemlje moraju da smire situaciju i rade na unapređenju odnosa", rekao je Busek novinarima u Beogradu na marginama međunarodne konferencije o Balkanu i EU.

On je osudio napade na Srbe, Albance i njihove radnje koji su uslijedili poslije meča, prenose beogradski mediji.

"Obje vlade moraju da riješe te slučajeve. Vi ste susjedi i morate da živite zajedno", istakao je Busek.

On je pozdravio održavanje jučerašnjeg neformalnog sastanka ministara inostranih poslova i privrede zemalja regiona u Beogradu, ističući da je riječ o važnom signalu u ovom trenutku.

Busek je upozorio da saradnja među državama regiona, zapravo, ne postoji, te da ima više priče, a manje akcije i rezultata.

Govoreći o stanju u medijima, Busek je rekao da postoje pritisci na visokom nivou i da to pokazuju izvještaji iz svih zemalja, koji nisu nimalo ohrabrujući.

"Suočeni smo sa jačanjem autoritarizma, a demokratija je potisnuta i sve dok jedan lider odlučuje, tako će i dalje da bude", zaključio je Busek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana