Бусек: Акција на утакмици имала за циљ провоцирање нових проблема

Срна
Бусек: Акција на утакмици имала за циљ провоцирање нових проблема

Београд - Бивши специјални координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек оцијенио је данас да се на фудбалској утакмици између репрезентација Србије и Албаније није догодио инцидент, већ акција која је имала за циљ да испровоцира нове проблеме и потешкоће.

"То је ријешено на прави начин. Владе обје земље морају да смире ситуацију и раде на унапређењу односа", рекао је Бусек новинарима у Београду на маргинама међународне конференције о Балкану и ЕУ.

Он је осудио нападе на Србе, Албанце и њихове радње који су услиједили послије меча, преносе београдски медији.

"Обје владе морају да ријеше те случајеве. Ви сте сусједи и морате да живите заједно", истакао је Бусек.

Он је поздравио одржавање јучерашњег неформалног састанка министара иностраних послова и привреде земаља региона у Београду, истичући да је ријеч о важном сигналу у овом тренутку.

Бусек је упозорио да сарадња међу државама региона, заправо, не постоји, те да има више приче, а мање акције и резултата.

Говорећи о стању у медијима, Бусек је рекао да постоје притисци на високом нивоу и да то показују извјештаји из свих земаља, који нису нимало охрабрујући.

"Суочени смо са јачањем ауторитаризма, а демократија је потиснута и све док један лидер одлучује, тако ће и даље да буде", закључио је Бусек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана