Bugarski tajkun traži srpski pasoš, hoće da izbjegne izručenje

Blic.rs
Bugarski tajkun traži srpski pasoš, hoće da izbjegne izručenje

Beograd - Bugarski milijarder koji se predao srpskoj policiji u Beogradu najavio je da će tražiti da bude upisan u knjigu državljana Srbije.

Pravni stručnjaci koje je "Blic" konsultovao su jedinstveni u ocjeni da ukoliko se poštuju propisi i zakoni, Cvetanu Vasilevu (55) to ne bi moglo da pomogne u postupku ekstradicije, čak ne bi mogao ni da je odloži. Međutim, kako je Vasilev jedan od veoma rijetkih stranih državljana koji je u Srbiji uhapšen po Interplovoj potjernici, a nije mu određen ekstradicioni pritvor, sve opcije ostaju otvorene. 

Profesor Milan Škulić sa Pravnog fakulteta u Beogradu kaže da ako je Cvetan Vasilev podnio zahtjev za državljanstvo Srbije, to neće sprečiti ekstradiciju. 

- Naš državljanin ne može biti izručen. To ne važi za one koji su u procesu dobijanja državljanstva. Prilikom odluke o ekstradiciji sud gleda samo državljanstvo koje postoji. Teorijski može da dobije državljanstvo pre okončanja postupka ekstradicije, ali to mi izgleda daleko od realnosti - objašnjava Škulić. 

U Ministarstvu pravde kažu da su zvanično obavjestili bugarske vlasti da je Vasilev u Srbiji priveden po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Interpolova kancelarija u Sofiji. Bugarska od prijema tog obavještenja ima rok 18 dana da podnese zvaničan zahtjev za ekstradiciju. Prema najavama iz Bugarske, oni će taj zahtjev podnijeti u najkraćem roku. U Višem sudu u Beogradu se zatim obavlja analiza krivičnog djela koje se Vasilevu stavlja na teret u Bugarskoj i to se poredi da li takvo djelo postoji u srpskom zakonodavstvu.  

- Ukoliko isto krivično delo postoji u srpskom zakonodavstvu, sudija može da donese rešenje o ekstradiciji - navode u Ministarstvu pravde. 

Vasilev, inače, navode pojedini privrednici, u Srbiji uživa zaštitu dvojice savjetnika predsjednika Tomislava Nikolića - Predraga Mikića i Pavla Bašića. Savjetnici predsjednika ni juče se nisu javljali na pozive iz "Blica".  

Vasilev se predao srpskoj policiji 16. septembra, neposredno prije nego što bi bio uhapšen. On je i petak svoj boravak u hotelu "Skver najn" u Beogradu prijavio u PU Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana