Бугарски тајкун тражи српски пасош, хоће да избјегне изручење

Blic.rs
Бугарски тајкун тражи српски пасош, хоће да избјегне изручење

Београд - Бугарски милијардер који се предао српској полицији у Београду најавио је да ће тражити да буде уписан у књигу држављана Србије.

Правни стручњаци које је "Блиц" консултовао су јединствени у оцјени да уколико се поштују прописи и закони, Цветану Василеву (55) то не би могло да помогне у поступку екстрадиције, чак не би могао ни да је одложи. Међутим, како је Василев један од веома ријетких страних држављана који је у Србији ухапшен по Интерпловој потјерници, а није му одређен екстрадициони притвор, све опције остају отворене. 

Професор Милан Шкулић са Правног факултета у Београду каже да ако је Цветан Василев поднио захтјев за држављанство Србије, то неће спречити екстрадицију. 

- Наш држављанин не може бити изручен. То не важи за оне који су у процесу добијања држављанства. Приликом одлуке о екстрадицији суд гледа само држављанство које постоји. Теоријски може да добије држављанство пре окончања поступка екстрадиције, али то ми изгледа далеко од реалности - објашњава Шкулић. 

У Министарству правде кажу да су званично обавјестили бугарске власти да је Василев у Србији приведен по међународној потјерници коју је расписала Интерполова канцеларија у Софији. Бугарска од пријема тог обавјештења има рок 18 дана да поднесе званичан захтјев за екстрадицију. Према најавама из Бугарске, они ће тај захтјев поднијети у најкраћем року. У Вишем суду у Београду се затим обавља анализа кривичног дјела које се Василеву ставља на терет у Бугарској и то се пореди да ли такво дјело постоји у српском законодавству.  

- Уколико исто кривично дело постоји у српском законодавству, судија може да донесе решење о екстрадицији - наводе у Министарству правде. 

Василев, иначе, наводе поједини привредници, у Србији ужива заштиту двојице савјетника предсједника Томислава Николића - Предрага Микића и Павла Башића. Савјетници предсједника ни јуче се нису јављали на позиве из "Блица".  

Василев се предао српској полицији 16. септембра, непосредно прије него што би био ухапшен. Он је и петак свој боравак у хотелу "Сквер најн" у Београду пријавио у ПУ Стари град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана