Брнабићева послије хитних консултација: Носим писмо у Брисел

Танјуг
Брнабићева послије хитних консултација: Носим писмо у Брисел

Београд - Предсједник и Влада Србије обратиће се Европској комисији писмом у којем ће тражити одговор на низ питања, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Она је навела да ће се предсједник и Влада обратити ЕК поводом става да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити, и прије свега поставити питање - да ли за ЕУ важи једно међународно право, или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ.

Брнабићева је то навела послије консултација код предсједника Александра Вучића

"Реално нас је јако изненадио став Европске комисије и све оно што је говорио портпарол. Хтели смо да видимо како да реагујемо у смислу шта све даље треба да питамо Комисију", рекла је Брнабићева новинарима послије консултација државног врха код предсједника Србије.

"Међу питањима ће бити и да ли међународно право важи за ЕУ или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ", рекла је премијерка.

"Ја путујем у Брисел у раније договорену посету, 10. и 11. октобра и свакако ћу тада однети наше писмо и свакако ће ово бити једна од тема", рекла је предсједница владе.

Брнабићева је навела да ће писмо бити прослеђено и свим државама које нису признале тзв. државу Косово, да им се захвалимо и дамо на знање колико је важно што нису то учинили и колико су били у праву када су бранили и вјеровали у међународно право.

Она је рекла да ће писмо бити послато и онима који су признали Косово, како би им се поставила иста питања, "а можда они имају неке одговоре за Србију".

Да подсетимо, предсједник Александар Вучић сазвао консултације након саопштења Европске комисије да је каталонски референдум нелегалан, али да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити.

Европска комисија, осим тога, у својој данашњој декларацији наводи да, узимајући у обзир шпански устав, јучерашње гласање у Каталонији "није било легално".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана