Brnabićeva položila vijenac na spomen-ploču Đinđiću

Srna
Brnabićeva položila vijenac na spomen-ploču Đinđiću

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić danas je položila vijenac na spomen-ploču u dvorištu zgrade Vlade Srbije, na mjestu gdje je na današnji dan prije 15 godina ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

Počast Đinđiću odali su i brojni članovi kabineta aktuelnog premijera Srbije.

Vlada Srbije izdvojila je danas 13.257.000 dinara /oko 112.000 evra/ za podizanje spomenika nekadašnjem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, koji je ubijen na današnji dan 2003. godine.

Vlada je donijela odluku da gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara kako bi bio realizovan prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o podizanju spomenika Đinđiću, 15 godina poslije njegovog ubistva.

"Vlada smatra svojom obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade, kako je predložio predsednik Republike Vučić. Grad Beograd će odmah po dobijanju ovog transfera potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom kako bi izrada spomenik počela odmah", saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Skupština grada Beograda donijela je 8. juna 2016. godine odluku da u Beogradu bude podignut spomenik premijeru Zoranu Đinđiću na kojeg je izvršen atentat 12. marta 2003. godine i imenovala Odbor za podizanje spomenika.

Prijedlog za podizanje spomenika uputio je tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istakao da će izradu spomenika finansirati Vlada, s obzirom na to da je Đinđić ubijen kao premijer.

Na međunarodnom konkursu, koji je završen je 21. oktobra 2017. godine, međunarodni žiri koji su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vladimir Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista, izabran je rad "Strela" autora Mrđana Bajića i njegovog tima.

Grad Beograd isplatio je nagrade nagrađenim autorima, kao i onima koji su ušli u drugi krug u iznosu od 19.000 evra.

Tokom pregovora koje je grad Beograd vodio sa timom prvonagrađenog autora dogovoreno je da se spomenik Zoranu Đinđiću postavi posle završetka rekonstrukcije Studentskog trga koji će biti pretvoren u pješačku zonu.

U međuvremenu, tokom 2018. godine prvonagrađeni tim pristupiće izradi spomenika.

Spomenik će biti postavljen na renoviranom Studentskom trgu i biće u obliku bijelo-srebrne strele, visine 6,20 metara sa zvučnim efektima koji će omogućiti da svako ko priđe spomeniku čuje riječi premijera Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana