Брнабићева: Звала сам Пленковића, није се јавио

Танјуг
Брнабићева: Звала сам Пленковића, није се јавио

Београд - Премијерка Ана Брнабић навела је да је покушала да телефоном добије премијера Хрватске Андреја Пленковића, али да се он није јавио.

Како је рекла, дан након инцидента у Скупштини Србије када је лидер СРС Војислав Шешељ газио заставу Хрватске, Србија остаје отворена за сарадњу са Хрватском.

Ана Брнабић поново је осудила инцидент са заставом и вређањем хрватске делегације у српском парламенту и истакла да је непријатно изненађена изјавом шефа Хрватског сабора, Гордана Јандроковића, који каже да се о њеној и осуди инцидента предсједнице парламента Маје Гојковић може полемисати и релативизовати овај догађај.

"Моја изјава не може бити јаснија. Ја директно, недвосмислено и најоштрије осуђујем понашање Војислава Шешеља", рекла је Брнабићева новинарима у Београду и објаснила да јуче, нажалост, није могла да буде тако директна, јер је била у путу.

Управо због тога, казала је, ова њена реакција је недвосмислена.

"Сада се никако не може рећи да релативизујем оно што се догодило или да је Влада Републике Србије остала недоречена. Мислим да је била погрешна одлука прекинути посету. Република Хрватска има право на такву одлуку, али мислим да је било много боље да смо наставили разговоре", рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара у вези са јучерашњим инцидентом који је у Скупштини Србије изазвао лидер радикала Војислав Шешељ.

Истакла је да су Влада Србије, предсједник и предсједница Скупштине, урадили све што је било могуће да посјета хрватске парламентарне делегације прође најбоље могуће.

"Жао ми је, покушала сам јуче телефоном да добијем и премијера (Андреја) Пленковића, он ми се није јавио. То није добар сигнал. Србија остаје отворена за сарадњу с Хрватском и регионалну сарадњу. Не постоји други начин за напредак региона осим заједничке сарадње и дијалога", рекла је премијерка.

Иначе, хрватска делегација, предвођена шефом парламента Горданом Јандроковићем, прекинула је посјету Београду у договору са Пленковићем.

Упитана да ли постоји могућност да се инцидент уопште није догодио, јер не постоји никакав снимак догађаја, Брнабићева је рекла да то не би да коментарише, јер није била у Београду.

"Најважније је да то јасно осудимо и кажемо да то није Србија каква је Србија данас", поручила је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана