Brnabić: Hrvatska ne poštuje evropske vrednosti

Tanjug
Brnabić: Hrvatska ne poštuje evropske vrednosti

Beograd - Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da jako žali što je Hrvatska uskratila mogućnost ministru odbrane Aleksandru Vulinu da pos,eti tu zemlju, jer to, kaže, nisu evropske vrl,ednosti, te poručila da Srbija ostaje otvorena za komunikaciju za Hrvatskom jer nam je u interesu stabilan region.

"Žao mi je što se situacija sa Hrvatskom ponovo donekle pogoršava nakon hrabrog gesta predsjednika Srbije Aleksandra Vučiha da na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović posjeti tu zemlju. Oni su, oboje, učinili hrabar, liderski gest", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je rekla, nakon posjete Vučića Hrvatskoj bilo je nekoliko dobrih bilateralnih sasatanaka, kada su se ministarke pravde i građevinarstva Srbije sastale sa kolegama iz Hrvatske, te poručila da je to trebalo da bude put kojim je trebalo nastaviti.

Ponovila je da joj je žao i što se delegacija hrvatskog parlamenta povukla iz posjete Srbiji, što je, prema njenom mišljenju, bilo nepotrebno.

"Jako žalim i što je uskraćena mogućnost ministru Vulinu da posjeti Hrvaskru, jer to nisu evropske vrijednosti. Evropske vrijednosti nisu uskraćivanje putovanja i posjeta bilo kome, dijalog je osnovna evropska vrijednost", rekla je premijerka.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti iskreno da se trudi da poboljšamo komunikaciju sa Hrvatskom, kao što smo poboljšali komunikaciju sa ostalim susjedima, i ostaje otvorena za saradnju, jer je, istakla je, važno da kao region budemo stabilni, sigurni i predvidivi, kako bi svi naši građani živjeli bolje.

"Loše je što se bilo kome zabranjuje ulazak u Hrvatsku, jer se otvara prostor za arbitrarnost - koje zemlje, kome i na osnovu čega uskraćuju gostoprimstvo. Bez obzira na to važno je da mi budemo fokusirni na buduhcnost, jer bez otvorene komunikacije Srbije i Hrvatske region ne može biti stabilanm a nama je u interesu stabilnost regiona i zato ćemo ostati otvoreni za dalju komunikaciju", zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana