Brnabić: EU je strateški pravac Beograda, ali ne po cijenu svega

Srna
Brnabić: EU je strateški pravac Beograda, ali ne po cijenu svega

Beograd - Put ka EU, preko priznanja samoproglašenog Kosova i sankcija Rusiji, potpuno je isključen za Srbiju, jer EU jeste strateški pravac Beograda, ali ne po cijenu svega, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da bi sankcijama Rusiji i priznanjem nezavisnosti Kosova put do Brisela išao mnogo lakše i brže, ali to nije put koji je u interesu Srbije i taj put za Srbiju je u potpunosti isključen.


Ona je u intervjuu za beogradsku "Politiku" objasnila da put reformi sa vladavinom prava, efikasnije sudstvo, borba protiv korupcije, efikasna i transparentna državna uprava, predvidivo poslovno okruženje, predstavlja put koji Srbiju vodi u EU i u interesu je Srbije.

"Ni EU, kao porodica evropskih zemalja, nema isti stav ni po ovim pitanjima, pa ne moramo ni mi da delimo isti stav sa svim zemljama", rekla je Brnabićeva.

Ona je najavila da će Vlada da se izjasni o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji najvjerovatnije krajem prvog kvartala sljedeće godine kada bude gotova interna diskusija.

"Vidim da se ljudi osećaju slobodno da iznesu svoje predloge i to je dijalog u interesu Srbije. Mi pažljivo slušamo i kao Vlada reći ćemo predsedniku Aleksandru Vučiću šta mislimo i u kom pravcu rešenje treba da ide", navela je Brnabićeva.

Ona je ponovila da preambula Ustava Srbije, u kojoj se govori o Kosovu i Metohiji, apsolutno nije predmet ustavne reforme.

"U ovom trenutku razgovaramo samo o izmenama u vezi sa pravosuđem, njegovoj nezavisnosti i efikasnosti. To je poglavlje 23 u pregovorima za pristupanje EU. Važno je da imamo pravosuđe koje je u potpunosti odgovorno. Kada budemo spremni za ulazak u EU moraćemo da otvorimo i pitanje Ustava", rekla je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana