Брнабић ЦЕФТИ: Имате 90 дана, иначе Србија тужи

Tanjug
Брнабић ЦЕФТИ: Имате 90 дана, иначе Србија тужи

Београд - Уколико се не покрену заједничке консултације или не ријеши проблем у наредних 90 дана, Србија ће покренути поступак пред Арбитражним судом.

Премијерка Србије Ана Брнабић обавијестила је грађане Србије да је у име Владе, а у складу са ЦЕФТА споразумом, послала формални захтјев Секретаријату те институције за директне консултације у оквиру заједничког комитета.

"Они од сутра, од примања захтева, имају рок од 90 календарских дана да реше проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем споразума у директним консултацијама", објаснила је Брнабић новинарима.

Она је најавила да ће, уколико се не покрену заједничке консултације или не ријеши проблем у наредних 90 дана, Србија у складу са ЦЕФТА споразумом покренути поступак пред Арбитражним судом.

Захтјев је послат, осим Секретаријату ЦЕФТА, и УНМИК-у као потписнику за територију Косова и Метохије, те генералном секретару УН.

"Као страна која у потпуности поштује и увек је поштовала споразум са правом очекујемо брзу реакцију Секретаријата и УНМИК мисије. Свим нашим грађанима и међународним партнерима поручујемо да ћемо наставити да се боримо против кршења међународних уговора и споразума свим правним механизмима поштујући међународно право и европске вредности", казала је премијерка.

Напоменула је да Србија неће насједати на провокације и неће уводити контрамјере, а наставиће да сарађује са партнерима у региону, прије свега БиХ, која је такође погођена неразумним мјерама Приштине.

"Радићемо све да би се ствари вратиле у нормалу, да би се избегла претећа хуманитарна криза и свака даља дискриминација срског народа", нагласила је.

Брнабић је најавила да ће Влада извјештавати грађане о свим даљим корацима које ће предузимати Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана