Brnabić: Beograd može pokrenuti sopstvenu istragu o ubistvu Ivanovića

Srna
Brnabić: Beograd može pokrenuti sopstvenu istragu o ubistvu Ivanovića

Beograd - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da će Vlada pružiti svu moguću pomoć u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, te da će pokrenuti sopstvenu, ukoliko joj ne bude dozvoljeno da u njoj učestvuje.

"Ovo je izuzetno težak dan za Srbiju. Situacija je teška, nadam se da će ostati mirna, ali ovo je svakako ogroman udarac i za Srbiju i za regionalnu stabilnost i bezbednost", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je Vlada Srbije zvanično zahtijevala da učestvuje u istrazi ovog zločina, te da čeka odgovor od nadležnih institucija.

"Ali ćemo svakako pružiti svu pomoć i podršku u rešavanju ovog strašnog zločina. Ono što je, takođe, važno je da ćemo, ukoliko nam ne bude dozvoljeno da učestvujemo u istrazi, svakako pokrenuti sopstvenu. Mada se ja i dalje nadam razumu i kooperativnosti i tome da će Srbiji biti omogućeno da učestvuje u istrazi", rekla je Brnabićeva za Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, jedino što je u ovom trenutku važno je da se ubice pronađu, da se privedu pravdi i da odgovaraju.

"Jedino je važno da se nađu zločinci. A, da li Srbija ima puno poverenje u institucije na Kosovu i Metohiji da će zločinci biti pronađeni? Najiskrenije, ja nažalost ne mogu da kažem da Srbija ima puno poverenje. Toliko zločina na Kosovu nikada nije otkriveno", navela je Brnabićeva.

Ona je izrazila žaljenje što na toliko stvari koje su se desile u posljednjih desetak dana na Kosmetu, niko nije odgovorio, i što se iz Brisela samo čula "zaglušujuća tišina" na izjavu prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija, u kojoj se Srbija upozorava da će se doći do Niša.

Napominjući da su prije desetak dana postojale prijetnje da će se ponovo aktivirati teroristička Oslobodilačka vojska Kosova /OVK/, Brnabićeva je dodala da razmišljam o tome da, nažalost, Vlada Srbije, zbog svih dešavanja u prošlosti, ne može svoje građane na Kosovu i Metohiji efektivno da zaštiti, kao ni oni koji danas imaju kontrolu na Kosovu i Metohiji.

"Ali ono što me boli, moram da kažem, kao predsednicu Vlade Srbije, i o čemu ću svakako sa Briselom razgovarati, jeste ta zaglušujuća tišna i na pretnje da može ponovo da se aktivira OVK samo zato što Priština treba da ispuni nešto što je bilo do njihovog međunarodnog dogovora, sporazuma, oko osnivanja Suda za ratne zločine", istakla je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana