Brnabić: Beograd i Priština daleko od sveobuhvatnog mirovnog rješenja

Srna
Brnabić: Beograd i Priština daleko od sveobuhvatnog mirovnog rješenja

London - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da su Srbija i Kosovo daleko od sveobuhvatnog mirovnog rješenja, uprkos spremnosti za razgovor o eventualnoj razmjeni teritorija s ciljem rješavanja kosovskog pitanja.

“Razmena teritorija, čak i kada bi bila dogovorena, ne bi bila dovoljna za sporazum o miru”, rekla je Brnabićeva za “Fajnenšel tajms”.

Ona ističe da bi konačno rješenje, ako se postigne, morati da bude sveobuhvatnije i da obuhvati ljudska i manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje jezika i kulturno nasljeđe, crkve i manastire.

“žPandorina kutijaž je otvorena pre deset godina, kada su zemlje priznale nezavisnost Kosova. Ono što pokušavamo da uradimo je da zatvorimo tu žPandorinu kutijuž. Ne možete da kažete da smo pre deset godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o njihovoj promeni”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da lideri kosovskih Albanaca prave krupnu grešku ako misle da će dijalog sa Beogradom rezultirati formalnim priznanjem kosovske nezavisnosti od strane Srbije.

“Oni moraju da se pomere sa svoje komforne pozicije i da se sretnemo na pola puta gde ih čekamo. Hajde da napravimo kompromis, šta god taj kompromis bude zahtevao”, dodala je Brnabićeva.

Ona je osporila uvriježenii stav u Briselu da je puno priznanje Kosova preduslov za prijem Srbije u EU.

“Nejedinstvo vlada EU po pitanju statusa Kosova znači da bi žsporazum o dugoročnoj normalizacijiž između Beograda i Prištine bio dovoljan da se dozvoli ulazak Srbije, navela je Brnabićeva.

Govoreći o pristupnim pregovorima Srbije i EU, Brnabićeva je rekla da bi voljela kada bi Srbija mogla da se pridruži Uniji do 2025. godine, ali da je to je veoma ambiciozan cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana