Брисел: Ставови Хојт Јиа о Србији нису усаглашени са ставовима ЕУ

Срна
Брисел: Ставови Хојт Јиа о Србији нису усаглашени са ставовима ЕУ

Брисел - Изјаве Брајана Хојт Јиа да Србија неће напредовати на путу ка ЕУ ако се не одрекне веза с Русијом су "његови ставови и нису усаглашени с ЕУ"

То су рекли у Бриселу извори ЕУ агенцији Бета, на питање у којој мјери, с обзиром на изјаву Хојт Јиа, САД могу утицати на то да ли Србија може да се приближи чланству у ЕУ, имајући у виду да су и правни и политички оквир за то преговори о чланству ЕУ-Србија.

У европским дипломатским изворима је Бети потврђено да је и Русија на највишој дипломатској равни од ЕУ затражила објашњење како Вашингтон себи може приписати право да у име ЕУ одлучује о томе да ли ће или не нека земља постати нова чланица ЕУ.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да поруке Хојт Јиа представљају исти начин притиска какав су САД и ЕУ извршиле на Украјину кад се одлучивало хоће ли Кијев потписати споразум о придруживању и слободној трговини с ЕУ или задржати и тијесне везе с Русијом.

Извори у Бриселу су такође казали да је и сам Хојт Ји објаснио да његова изјава да Србија "не може сједети на две столице" и да мора да се опредијели или за ЕУ или за савезништо с Русијом, није "ултиматум", већ само "савјет".

Такође је предочено да је делегација Европске комисије у Београду поново истакла да ЕУ очекује да Србија до краја преговора постепено усагласи своју спољну политику с међународном и безбједносном политиком ЕУ, укључујући односе и питање санкција ЕУ Русији.

Замољени да објасне шта значи порука Хојт Јиа српском предсједнику Александру Вучићу да "зна какве ће бити посљедице" ако Србија не уважи став Вашингтона да је Косово независно и не смије дирати у територијални интегритет Косова, одговор је гласио да није јасно шта је под тим мислио амерички високи званичник.

У дипломатским круговима у Бриселу се оцјењује да упозорења Хојт Јиа могу да се разумију и у контексу дијалога о Косову који је у Србији сазвао предсједник Вучић, па и изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је нужно наћи "линију разграничења" и постојане нагодбе око српских и интереса косовских Албанаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана