Бојовић у Србији слободан човјек

Агенције
Бојовић у Србији слободан човјек

Београд - Србија више не тражи изручење Луке Бојовића из Шпаније, након што је правоснажно ослобођен оптужби за више убистава и покушаја убистава.

Повучена је и потјерница расписана за њим, а Бојовић, који је важио за вођу "земунског клана", је казну од 15 мјесеци затвора издржао у екстрадиционом притвору у Шпанији.

Након правоснажности ослобађајуће пресуде суд је Бојовићу укинуо притвор и издао наређење за повлачење потјернице, рекла је портпарол суда Тања Кољеншић.

Бојовић је "слободан човјек" у Србији, мада у шпанском затвору служи казну од 18 година затвора на коју је прошле године правоснажно осуђен у Мадриду.

Наиме, за Бојовићем је 2010. године расписана потјерница када је Тужилаштво за организовани криминал покренуло истрагу против њега због сумње да је био на челу криминалне групе, као и да је био организатор убиства Бранка Јефтовића Јорге 2004. године, покушаја убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока када су убијени њихови тјелохранитељи Дејан Живанчевић и Милутин Јовичић.

Након суђења у одсуству Бојовић је због недостатка доказа у Специјалном суду у Београду ослобођен свих оптужби.

Бојовић је у току бјекства, 9. фебруара 2012. године ухапшен у Валенсији, а поред поменутих кривичних дјела, Србија је тражила његово изручење и јер није издржао казну од 15 мјесеци затвора због недозвољеног посједовања пиштоља и фалсификовања личне карте на коју је првостепено осуђен 2008. године, а правоснажно 2011. године.

Бојовићу је било остало да одслужи свега седам мјесеци затвора од укупне казне, јер је у Окружном затвору у Београду био у притвору осам мјесеци прије изрицања пресуде 2008. године. Тих седам мјесеци урачунато му је у екстрадициони притвор у којем је био у Шпанији, што значи да је Бојовић практично "слободан човјек" у Србији. Он је, међутим, у Мадриду прошле године правоснажно осуђен на 18 година затвора због држања арсенала оружја, фалсификовања докумената и зато што је био члан криминалне групе коју тамошњи медији називају "Арканови тигрови". Медији у Србији помињу Бојовића као једног од већих "босова" на Балкану.

Милисављевић и Петрић

Србија и даље тражи изручење Владимира Милисављевића и Синише Петрића који су са Луком Бојовићем ухапшени у Валенсији по српским потјерницама, али због кривичног поступка вођеног у Шпанији нису још изручени Србији.

Изручење Бојовића, Милисављевића и Петрића је одобрено још 2013. године, али је одгођено до окончања поступка против њих у Шпанији. Иако су прошле године правоснажно осуђени у тој земљи, нису још изручени Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана