Bjesni rat crnogorskih kriminalaca na ulicama Beograda

B92
Bjesni rat crnogorskih kriminalaca na ulicama Beograda

Beograd - Obračun crnogorskih kriminalnih klanova odavno se prelio na ulice Beograda i drugih gradova u Srbiji, a novi dokaz je likvidacija u prvom danu nove godine.

Kako je rekao direktor policije Vladimir Rebić, ubistvo muškarca na Vračaru 1. januara oko 23 časova je najvjerovatnije dio "obračuna kriminalnih grupa".

Rebić je rekao da je državljanin Crne Gore D. B. odranije poznat policiji u obije zemlje.

Rebić je dodao i da jeste činjenica da uprkos manjem broju ubistava u Srbiji (30 odsto) postoji niz događaja povezanih s kriminalnim klanovima i njihovim sukobom.

Televizija N1 je odmah poslije ubistva objavila da je ubijeni D. B. povezan sa "kavačkim klanom" i da prvi rezultati istrage ukazuju na to da je u pitanju nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

U javni diskurs su se riječi "Škaljarci" i "Kavači" posebno ugnijezdile 2017. godine, a u posljednjih 18 mjeseci skoro da nije bilo veće vijesti u srpskim medijima pod rubrikom Hronika da se bar jedna od te dvije riječi ne pojavi.

U pitanju su dva sukobljena klana koja su, kako navode stručnjaci, nastala podjelom tzv. "Kotorskog klana" 2014. godine, nakon što je u Valensiji "nestalo" između 200 i 300 kilograma kokaina, vrednosti oko 15 miliona evra.

"Rat" se rasplamsao početkom 2015. godine, a za početak ozbiljnog sukoba smatra se likvidacija Gorana Radomana na Novom Beogradu 2015. godine, čemu je prethodilo dizanje u vazduh jednog automobila u Podgorici.

"Radoman je ubijen u noći između četvrtka i petka kod lifta podzemne garaže u Ulici Jurija Gagarina 26a, gde ga je sačekao ubica sa 'heklerom' i u njega ispalio 25 hitaca", objavio je tada "Blic".

Nepune dvije godine kasnije, na čelo srpske policije zvanično je došao Vladimir Rebić, koji je u prvom intervjuu od preuzimanja funkcije za "Nedeljnik" rekao da je "crnogorski klan najjači i najopasniji u regionu".

"Mislim da smo na dobrom putu da rešimo to ubistvo (Aleksandra Stankovića) i raskrinkamo sve te organizovane kriminalne grupe koje deluju na području većih gradova u Srbiji, pre svega u Beogradu i Novom Sadu, gde imamo uvoz kriminala iz nama susednih republika", rekao je Rebić za "Nedeljnik".

Slične izjave zvaničnika javnost je čula više puta od tada, ali češće nakon neke od likvidacija, nego u brojnim policijskim akcijama.

"Škaljarci" i "Kavači" su se do 1. januara 2018. spominjali na desetine puta, a u žiži su posebno bili kada je ubijen Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi, jedan od vođa navijača Partizana.

On je izrešetan u svom audiju kada je krenuo iz teretane, a dvojica ubica su u njega iz kalašnjikova ispalila 60 metaka.

"Iako je imao pancir i znao da mu se sprema likvidacija, Stankoviću to nije pomoglo", pisali su mediji.

Iz vrha ministarstva unutrašnjih poslova tada je rečeno da iza ubistva Stankovića stoje crnogorske kriminalne grupe i da će se država obračunati sa njima.

Kako je objavio B92, poslije toga mnogi državljani Crne Gore proterani su, a nekima je zabranjen ulazak u Srbiju, dok su se neki sklonili u Novi Sad.

Ipak, dokaza da iza ubistva Stankovića stoje Crnogorci, barem sa sudskim epilogom, nije bilo.

"Škaljarci" su povezivani sa nizom drugih slučajeva, pa se o pripadnicima tog klana pričalo kada je policija uletjela u poznati restoran "Durmitor" i uhapsila deset osoba, zatim kada je "bentli" presjekao kolonu predsjednika Aleksandra Vučića u septembru, a ponovo nakon nasilja na fudbalskom derbiju.

Slike isprebijanih huligana su obišle svijet, baš kao i informacija da su u pitanju državljani Hrvatske, "koje je neko angažovao da izazovu nerede". Dan kasnije se u "Novostima" pojavila informacija da iza svega stoji izvesni Filip Korać, "vođa škaljarskog klana i nasljednik Luke Bojovića".

Ministar policije Nebojša Stefanović je sredinom oktobra 2016. godine, nakon ubistva Stankovića javno objavio rat mafiji i mafijaškim grupama, a poseban fokus dat je na zapleni narkotika.

Nešto više od 12 mjeseci kasnije, Stefanović je pred novu godinu rekao da je tokom 2017. zaplijenjeno više od četiri tone narkotika, kao i da su smanjeni stopa kriminaliteta i povećan broj policajaca.

"Tim je neumorno radio da bi svako dete u Srbiji bilo sigurno i da bi svaki gradjanin osetio da Srbija napreduje", naveo je Stefanović u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana