Бјесни рат црногорских криминалаца на улицама Београда

Б92
Бјесни рат црногорских криминалаца на улицама Београда

Београд - Обрачун црногорских криминалних кланова одавно се прелио на улице Београда и других градова у Србији, а нови доказ је ликвидација у првом дану нове године.

Како је рекао директор полиције Владимир Ребић, убиство мушкарца на Врачару 1. јануара око 23 часова је највјероватније дио "обрачуна криминалних група".

Ребић је рекао да је држављанин Црне Горе Д. Б. одраније познат полицији у обије земље.

Ребић је додао и да јесте чињеница да упркос мањем броју убистава у Србији (30 одсто) постоји низ догађаја повезаних с криминалним клановима и њиховим сукобом.

Телевизија Н1 је одмах послије убиства објавила да је убијени Д. Б. повезан са "кавачким кланом" и да први резултати истраге указују на то да је у питању наставак обрачуна црногорских криминалних кланова.

У јавни дискурс су се ријечи "Шкаљарци" и "Кавачи" посебно угнијездиле 2017. године, а у посљедњих 18 мјесеци скоро да није било веће вијести у српским медијима под рубриком Хроника да се бар једна од те двије ријечи не појави.

У питању су два сукобљена клана која су, како наводе стручњаци, настала подјелом тзв. "Которског клана" 2014. године, након што је у Валенсији "нестало" између 200 и 300 килограма кокаина, вредности око 15 милиона евра.

"Рат" се распламсао почетком 2015. године, а за почетак озбиљног сукоба сматра се ликвидација Горана Радомана на Новом Београду 2015. године, чему је претходило дизање у ваздух једног аутомобила у Подгорици.

"Радоман је убијен у ноћи између четвртка и петка код лифта подземне гараже у Улици Јурија Гагарина 26а, где га је сачекао убица са 'хеклером' и у њега испалио 25 хитаца", објавио је тада "Блиц".

Непуне двије године касније, на чело српске полиције званично је дошао Владимир Ребић, који је у првом интервјуу од преузимања функције за "Недељник" рекао да је "црногорски клан најјачи и најопаснији у региону".

"Мислим да смо на добром путу да решимо то убиство (Александра Станковића) и раскринкамо све те организоване криминалне групе које делују на подручју већих градова у Србији, пре свега у Београду и Новом Саду, где имамо увоз криминала из нама суседних република", рекао је Ребић за "Недељник".

Сличне изјаве званичника јавност је чула више пута од тада, али чешће након неке од ликвидација, него у бројним полицијским акцијама.

"Шкаљарци" и "Кавачи" су се до 1. јануара 2018. спомињали на десетине пута, а у жижи су посебно били када је убијен Александар Станковић, познат као Сале Мутави, један од вођа навијача Партизана.

Он је изрешетан у свом аудију када је кренуо из теретане, а двојица убица су у њега из калашњикова испалила 60 метака.

"Иако је имао панцир и знао да му се спрема ликвидација, Станковићу то није помогло", писали су медији.

Из врха министарства унутрашњих послова тада је речено да иза убиства Станковића стоје црногорске криминалне групе и да ће се држава обрачунати са њима.

Како је објавио Б92, послије тога многи држављани Црне Горе протерани су, а некима је забрањен улазак у Србију, док су се неки склонили у Нови Сад.

Ипак, доказа да иза убиства Станковића стоје Црногорци, барем са судским епилогом, није било.

"Шкаљарци" су повезивани са низом других случајева, па се о припадницима тог клана причало када је полиција улетјела у познати ресторан "Дурмитор" и ухапсила десет особа, затим када је "бентли" пресјекао колону предсједника Александра Вучића у септембру, а поново након насиља на фудбалском дербију.

Слике испребијаних хулигана су обишле свијет, баш као и информација да су у питању држављани Хрватске, "које је неко ангажовао да изазову нереде". Дан касније се у "Новостима" појавила информација да иза свега стоји извесни Филип Кораћ, "вођа шкаљарског клана и насљедник Луке Бојовића".

Министар полиције Небојша Стефановић је средином октобра 2016. године, након убиства Станковића јавно објавио рат мафији и мафијашким групама, а посебан фокус дат је на заплени наркотика.

Нешто више од 12 мјесеци касније, Стефановић је пред нову годину рекао да је током 2017. заплијењено више од четири тоне наркотика, као и да су смањени стопа криминалитета и повећан број полицајаца.

"Тим је неуморно радио да би свако дете у Србији било сигурно и да би сваки градјанин осетио да Србија напредује", навео је Стефановић у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана