Бјелорусија поклонила Србији четири миг-29

Бјелорусија поклонила Србији четири миг-29 22.04.2018 11:58 | Срна

Београд - Бјелорусија је поклонила Србији четири борбена авиона "миг-29", који ће бити ремонтовани и модернизовани по истом моделу као и шест авиона добијених од Русије, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.

Он је навео да су авиони донирани као плод договора предсједника Србије Александра Вучића и Бјелорусије Александра Лукашенка.


Вулин је рекао за "Политику" да ће Србија за годину дана имати ескадрилу модернизованих "мигова-29", а стићи ће и први хеликоптери "Х-145М".

"Верујем да ћемо бити јачи и за /хеликоптер/ жМи-35ж, као и за бројно наоружање из наше производње. Самоходне хаубице жнора 552ж налазе се у завршној фази испитивања у Техничком опитном центру и очекује се веома брзо њихов пријем у наоружање наше војске", рекао је Вулин.

Министар одбране Србије је напоменуо да постоје покушаји угрожавања ваздушног простора Србије и да су они препознати и спријечени.

"Ништа не може да уђе у наш простор, а да ми то не приметимо и у складу са процењеним степеном опасности реагујемо", рекао је он.

На питање да ли према процјени Министарства одбране постоји ризик од погоршања безбједносне ситуације на Косову и Метохији и у Копненој зони безбједности, Вулин каже да војска чува мир и сигурност сваког грађанина Србије, али да увијек постоји ризик.

"Будно пратимо сваки покушај дестабилизације Косова и Метохије, а посебно покушај преузимања севера покрајине силом", нагласио је Вулин.

Говорећи о извозу наоружања, он је навео да је током ове године закључено 718 милиона долара уговорених послова, као и да су производи домаће одбрамбене индустрије веома тражени на свим тржиштима.

Он је најавио да ће војска Србије ове године имати знатан број активности с НАТО-ом, највећи број активности до сада са Организацијом уговора о колективној безбједности, предвођеној Русијом, али и велики број билатералних активности са САД и са Русијом, чак највећи икада.

"Ми смо војно неутрална земља и тако ћемо се понашати у времену пред нама", рекао је Вулин.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица