Београд ужаснут рехабилитацијом усташке НДХ

Срна
Београд ужаснут рехабилитацијом усташке НДХ

Београд - Министарство спољних послова Србије уручило је данас протестну ноту амбасадору Хрватске у Београду Гордану Маркотићу због поништавања осуђујуће пресуде изречене против Алојзија Степинца, коју сматра рехабилитацијом фашизма и усташке НДХ.

У ноти се подсјећа да УН и ЕУ изричито забрањују рестаурацију фашизма и фашисоидних идеологија и истиче да је "Србија ужаснута рехабилитацијом нацистичке усташке НДХ".

Министарство подсјећа на Степинчеве ријечи на Васкрс 1941. године да је "НДХ створена Божијом милошћу, мудрим и пожртвованим радом поглавника /Павелића/ и усташког покрета, те вољом наших савезника /Хитлера и Мусолинија/", као и да је "НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа".

У ноти се оцјењује да те ријечи најбоље говоре и о Степинцу и о онима који га рехабилитују.

Министарство спољних послова Србије оцјењује да Влада Хрватске и хрватски државни органи јавним наступима и саопштењима, као и одлуком о поништењу пресуде надбискупу Степинцу дају директну подршку оним снагама у Хрватској које су против помирења и стабилности у региону и које заступају погледе на свијет супротне основним цивилизацијским тековинама, као и темељима на којима су успостављене УН и ЕУ.

У ноти се подсјећа да је ту одлуку директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф назвао "срамном".

Из Министарства додају да су "свештеници" и "часне сестре" Степинца били команданти концентрационих логора Јасеновац и Јастребарско, те подсјећају да је Степинац на суђењу послије Другог свјетског рата цинично бранио насилно превођење више од 200.000 Срба из Хрватске у католичанство говорећи да "није ријеч о покрштавању, већ о вјерском прелазу".

У ноти се истиче да "рехабилитација викара геноцидног режима НДХ ствара климу и расположење који резултирају нападима на Србе и графитима попут оних на СПЦ у Рајевом селу код Гуње /"ово је НДХ", "метак у лубању, то је најбоље Србину" и слично/.

Министарство спољних послова Србије изражава забринутост због антисрпског расположења које је присутно у Хрватској и посљедњих година се несметано развија са јасном тенденцијом ескалације.

О томе, како се наводи, говори и велики број етнички мотивисаних инцидената у којима су жртве Срби. Само у овој години у Хрватској је регистровано већ 26 инцидената и случајева говора мржње према Србима.

Министарство спољних послова Србије сматра да је за то одговорна држава Хрватска која не кажњава починиоце инцидената, не излаже их јавној осуди, нити испољава потребну бригу према жртвама.

Посебну забринутост Министарство спољних послова Србије изражава због толеранције и некажњавања особа које континуирано у јавности афирмишу усташки поздрав "За дом спремни".

Србија сматра да добросусједски односи са Хрватском треба да се развијају на поштовању темеља и тековина антифашистичке Европе, насталих послије Другог свјетског рата, који су уграђени у европске интеграционе документе.

У ноти се наводи да се Србија противи и увијек ће се противити друштвеним покретима и појавама који глорификују и користе симболе по којима су карактеристични нацизам и фашизам, а које су "народи посвећених слободи и антифашизму побиједили 9. маја 1945. године".

Загребачки суд поништио је прошле седмице пресуду Степинцу којом је 1946. године осуђен на 16 година затвора због сарадње с усташким режимом у Независној Држави Хрватској.

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је јуче протестну ноту Србији због, како је наведено, неприхватљивих изјава српских званичника о поништењу пресуде кардиналу Степинцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана