Beograd traži puštanje Hadžića

Srna
Beograd traži puštanje Hadžića

Beograd - Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića zatražila je od Haškog tribunala da Hadžića odmah pusti na privremenu slobodu radi liječenja, zato što za to nema uslova u pritvoru u Ševeningenu.

Prema zahtjevu branilaca, Hadžić bi na privremenoj slobodi bio najmanje četiri mjeseca.

Precizirajući da je danas završen prvi dio liječenja, odbrana navodi da je u narednim planiranim fazama tretmana neophodno da se pacijent što više odmara, što je, kako se navodi u zahtjevu, "nemoguće u pritvorskim uslovima", javljaju beogradski mediji.

"Hadžića često bude drugi pritvorenici, on nema određenog njegovatelja i nije mu pružena njega koja bi omogućila njegov oporavak. Zadržati Hadžića u pritvoru tokom ove ključne faze njegovog liječenja bilo bi nečovječno i lišilo bi ga najbolje prilike", piše u zahtjevu.

Odbrana se u zahtjevu pozvala na odluke kojim je Tribunal privremeno oslobodio generale Momira Talića i Đorđa Đukića zbog neizlječive bolesti i naglasila da bi se Hadžić, ukoliko dobije pozitivan odgovor, obavezao da se sa privremene slobode nakon liječenja vrati na nastavak suđenja pred Tribunalom.

Raspravno vijeće nedavno je naložilo da Hadžića pregledaju dva nezavisna ljekara-specijaliste i da sudije obavijeste da li će, kada i pod kojim uslovima biti spreman za nastavak procesa.

Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bjekstvu, vlasti Srbije uhapsile u ljeto 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana