Beograd: Opozicija održala protest ispred sjedišta RIK-a

Srna
Beograd: Opozicija održala protest ispred sjedišta RIK-a

Beograd - Članovi i simpatizeri nekoliko opozicionih partija u Srbiji održali su miran protestni skup ispred sjedišta Republičke izborne komisije /RIK/ u centru Beograda zbog, kako tvrde, krađe glasova na proteklim parlamentarnim izborima i zatražili ostavke predsjednika RIK-a i direktora Zavoda za statistiku.

Lideri izbornih lista Demokratske stranke Bojan Pajtić, koalicije DSS-Dveri Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, SDS-LDP-LSV Boris Tadić i Čedomir Jovanović, poručili su da neće dozvoliti krađu glasova građana Srbije i da se bore za pravnu, demokratsku i slobodnu Srbiju.


Pajtić je rekao da se opozicija, koja ima različita ideološka uvjerenja, okupila kako bi branila glasove građana i zatražila smjenu predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Navodeći da je koalicija DSS-Dveri prešla izborni cenzus, on je istakao da će opozicija pokrenuti i krivičnu odgovornost za sve koji su krali glasove.

Lider DSS-a Sanda Rašković Ivić optužila je premijera Srbije Aleksandra Vučića da želi da uguši slobodu, lažira izbore i destabilizuje Srbiju.

Lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović samtra da je Vučić najveći gubitnik izbora jer je, kako je tvrdi, SNS bez koalicionih partnera pala na 98 poslanika.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da današnji protesti predstavljaju borbu za slobodnu Srbiju, a ne za procente u Skupštini. "Vučiću, najodgovorniji si za Srbiju u ovom trenutku", poručio je Jovanović.

Lider SDS-a Boris Tadić istakao je da trenutna vlast ruši sistem prava i demokratije.

"Ako se ne poštuje pravo jednog čoveka koji je glasao, onda je doveden u pitanje legitimitet čitavog sistema izborne procedure, demokratije i svega na čemu počiva ova država", naglasio je Tadić.

Lider Dveri Boško Obradović pozvao je na rušenje Vučićeve vlasti. "Pozivamo ga da izađe na Vaskrs i kaže - žOvo su rezultati, a ovo je izborna krađaž. Ako je Srbin, čovek, demokrata, reći će - žOvo je laž i krađaž", kaže Obradović.

Učesnici protesta nosili transparente na kojim je pisalo "Glasove iz groba nije imao ni Sloba", "RIK jednako RIP" i "Spas za moj glas".

Opozicione stranke održale su protest, nakon što je juče saopšteno da koalicija DSS-Dveri nije prešla cenzus, za šta joj nedostaje jedan glas.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana