Anđelković: Igra Amerike i Prištine, vrijeme za recipročne mjere

Srna
Anđelković: Igra Amerike i Prištine, vrijeme za recipročne mjere

Beograd - Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je, povodom odbijanja Prištine da na zahtjev SAD ukine stoodstotne takse na robu iz centralne Srbije i BiH, da postoji mogućnost da je to igra određenih američkih krugova i Prištine ili “pak Priština dobro zna da Amerika ne misli ozbiljno”.

“Treća mogućnost je, naravno, da Priština iskreno postupa i suprotstavlja se SAD, ali ja tu mogućnost isključujem”, istakao je Anđelković.

On je za “Sputnjik” rekao da je Priština uvijek bila obazriva i da dobro zna da bi Amerika, ako bi bila ozbiljna u svojoj namjeri, preduzela takve mjere da bi Priština vrlo brzo “osetila sav američki bes”.

Anđelković je poručio da dijalog Beograda i prištine ne smije biti nastavljen dok se takse ne ukinu i naglasio da je vrijeme da srpske vlasti počnu da uvode recipročne mjere prema Prištini.

“Kao što je srpska privreda pogođena taksama, i Kosovo bi bilo jako pogođeno saobraćajnom i komunikacijskom blokadom. Ne moramo da poništavamo briselski sporazum, dovoljno je da uvedemo visoke takse na transport bilo kakvih roba i putnika sa Kosova”, zaključio je Anđelković.

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj izjavio je, nakon razgovora sa ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, da bi nametnute takse na proizvode iz Srbije mogle da ostanu na snazi zauvijek ukoliko Beograd ne prizna nezavisnost.

Kosnet je, prema navodima medija u Prištini, insistirao na ukidanju taksi koje je Priština uvela prije dva mjeseca Srbiji i BiH, ali je Haradinaj ponovio da je “spreman da odluči o ukidanju takse već danas, ako bi Beograd priznao /samoproglašeno/ Kosovo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana