Анђелковић: Игра Америке и Приштине, вријеме за реципрочне мјере

Срна
Анђелковић: Игра Америке и Приштине, вријеме за реципрочне мјере

Београд - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је, поводом одбијања Приштине да на захтјев САД укине стоодстотне таксе на робу из централне Србије и БиХ, да постоји могућност да је то игра одређених америчких кругова и Приштине или “пак Приштина добро зна да Америка не мисли озбиљно”.

“Трећа могућност је, наравно, да Приштина искрено поступа и супротставља се САД, али ја ту могућност искључујем”, истакао је Анђелковић.

Он је за “Спутњик” рекао да је Приштина увијек била обазрива и да добро зна да би Америка, ако би била озбиљна у својој намјери, предузела такве мјере да би Приштина врло брзо “осетила сав амерички бес”.

Анђелковић је поручио да дијалог Београда и приштине не смије бити настављен док се таксе не укину и нагласио да је вријеме да српске власти почну да уводе реципрочне мјере према Приштини.

“Као што је српска привреда погођена таксама, и Косово би било јако погођено саобраћајном и комуникацијском блокадом. Не морамо да поништавамо бриселски споразум, довољно је да уведемо високе таксе на транспорт било каквих роба и путника са Косова”, закључио је Анђелковић.

Премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај изјавио је, након разговора са амбасадором САД у Приштини Филипом Коснетом, да би наметнуте таксе на производе из Србије могле да остану на снази заувијек уколико Београд не призна независност.

Коснет је, према наводима медија у Приштини, инсистирао на укидању такси које је Приштина увела прије два мјесеца Србији и БиХ, али је Харадинај поновио да је “спреман да одлучи о укидању таксе већ данас, ако би Београд признао /самопроглашено/ Косово”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана