Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove vlade, o kritikama: Govorili su da sam fikus, ikebana i Cvetković

Agencije
Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove vlade, o kritikama: Govorili su da sam fikus, ikebana i Cvetković

Beograd - Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je juče da od vlade koju će voditi očekuje, kao i do sada, red, rad, disciplinu i prije svega timski rad.

Brnabićeva je ukazala da je dobila autoritet od čovjeka koji je direktno osvojio podršku 56 odsto građana Srbije.

Ona je rekla da je proteklih nekoliko dana čula mnogo kritika, podsjetivši da je kritike čula i kada je ulazila u Vladu.

- Znali smo da će tih kritika biti, bile su kritike da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... idemo dalje - poručila je Brnabićeva.

Ona je kazala da očekuje fantastičnu saradnju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, kako je rekla, imala fantastičnu saradnju dok je bila u Vladi.

- Sve što sam čula pre i kada sam ušla u Vladu nije istina. On je mene pustio da vodim ministarstvo kako najbolje znam i umem. Dao mi je pored toga savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije koje je ogromna šansa. Nikada nije pitao šta radim. Jedino što je govorio jeste: "Ajde brže, je l' ne može brže, trebaju nam rezultati brzo". Zbog toga sam prihvatila poziv - podvukla je mandatarka.

Ona je istakla da je jedan od mitova da je Vučić "mikromenadžer".

- Ako mislite da on može u svim ministarstvima da kaže šta treba i ko da radi, to je nemoguće. On traži odgovornost, a to ću i ja tražiti ako budem premijer - najavila je Brnabićeva.

Ona je istakla da se neće miješati u resore, ako nisu strateški važni za Srbiju i obuhvataju više resora, ali da će pratiti dokle se stiglo.

- Mislim da će najteže biti da imamo timski duh. Na prvoj sednici ću tražiti da imamo timski rad. Nemam autoritet kao Vučić, a nisam ga ni zaslužila. Nisam izašla na izbore, nemam svoju stranku, nisam dobila skoro 56 odsto glasova. Meni je autoritet dat od nekog ko je dobio 56 odsto podrške direktno od građana - objasnila je Brnabićeva.

Rekla je da će od svojih ministara tražiti apsolutno da poštuju funkciju predsjednika Vlade, da rade i odlučuju kao tim.

- Kao premijer seći ću gde treba i svakako uvek stajati iza odluka Vlade i braniću ih kakve god kritike bile - podvukla je ona.

Ona je rekla i da od prethodne vlade nasljeđuje punu kasu, kao i sređene i stabilne javne finansije i poručila da će biti hrabra i nastaviti da sprovodi mjere koje će dalje obezbijediti budućnost i razvoj Srbije bez obzira na to da li će one biti popularne. Ona je rekla da će, kada počne da radi kao premijerka, gurati svoje ciljeve i zadatke sa više energije nego kao ministarka, kao i da će nastaviti da radi "u šestoj brzini".

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su juče 131 amandman na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije. Glasanje se očekuje danas, a u srijedu bi mandatarka Ana Brnabić trebalo da predstavi ekspoze, nakon čega bi uslijedilo glasanje o izboru nove vlade.

"Njujork tajms"

Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da za premijera imenuje Anu Brnabić, zapanjio je Srbe, ali i posmatrače sa strane, piše "Njujork tajms".

List piše da bi Ana Brnabić, koja je u politiku ušla prošle godine, kada ju je Vučić postavio na položaj ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, mogla postati prva žena i prva otvoreno gej osoba na mjestu premijera u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana