Ана Брнабић, мандатарка за састав нове владе, о критикама: Говорили су да сам фикус, икебана и Цветковић

Агенције
Ана Брнабић, мандатарка за састав нове владе, о критикама: Говорили су да сам фикус, икебана и Цветковић

Београд - Мандатар за састав нове Владе Србије Ана Брнабић истакла је јуче да од владе коју ће водити очекује, као и до сада, ред, рад, дисциплину и прије свега тимски рад.

Брнабићева је указала да је добила ауторитет од човјека који је директно освојио подршку 56 одсто грађана Србије.

Она је рекла да је протеклих неколико дана чула много критика, подсјетивши да је критике чула и када је улазила у Владу.

- Знали смо да ће тих критика бити, биле су критике да сам фикус, икебана, Мирко Цветковић, и чула сам и... идемо даље - поручила је Брнабићева.

Она је казала да очекује фантастичну сарадњу са предсједником Србије Александром Вучићем, са којим је, како је рекла, имала фантастичну сарадњу док је била у Влади.

- Све што сам чула пре и када сам ушла у Владу није истина. Он је мене пустио да водим министарство како најбоље знам и умем. Дао ми је поред тога савет за иновационо предузетништво и информационе технологије које је огромна шанса. Никада није питао шта радим. Једино што је говорио јесте: "Ајде брже, је л' не може брже, требају нам резултати брзо". Због тога сам прихватила позив - подвукла је мандатарка.

Она је истакла да је један од митова да је Вучић "микроменаџер".

- Ако мислите да он може у свим министарствима да каже шта треба и ко да ради, то је немогуће. Он тражи одговорност, а то ћу и ја тражити ако будем премијер - најавила је Брнабићева.

Она је истакла да се неће мијешати у ресоре, ако нису стратешки важни за Србију и обухватају више ресора, али да ће пратити докле се стигло.

- Мислим да ће најтеже бити да имамо тимски дух. На првој седници ћу тражити да имамо тимски рад. Немам ауторитет као Вучић, а нисам га ни заслужила. Нисам изашла на изборе, немам своју странку, нисам добила скоро 56 одсто гласова. Мени је ауторитет дат од неког ко је добио 56 одсто подршке директно од грађана - објаснила је Брнабићева.

Рекла је да ће од својих министара тражити апсолутно да поштују функцију предсједника Владе, да раде и одлучују као тим.

- Као премијер сећи ћу где треба и свакако увек стајати иза одлука Владе и бранићу их какве год критике биле - подвукла је она.

Она је рекла и да од претходне владе насљеђује пуну касу, као и сређене и стабилне јавне финансије и поручила да ће бити храбра и наставити да спроводи мјере које ће даље обезбиједити будућност и развој Србије без обзира на то да ли ће оне бити популарне. Она је рекла да ће, када почне да ради као премијерка, гурати своје циљеве и задатке са више енергије него као министарка, као и да ће наставити да ради "у шестој брзини".

Посланици Скупштине Србије разматрали су јуче 131 амандман на Приједлог закона о измјенама Закона о министарствима који предвиђа оснивање два нова министарства - за заштиту животне средине и за европске интеграције. Гласање се очекује данас, а у сриједу би мандатарка Ана Брнабић требало да представи експозе, након чега би услиједило гласање о избору нове владе.

"Њујорк тајмс"

Када је предсједник Србије Александар Вучић објавио да за премијера именује Ану Брнабић, запањио је Србе, али и посматраче са стране, пише "Њујорк тајмс".

Лист пише да би Ана Брнабић, која је у политику ушла прошле године, када ју је Вучић поставио на положај министра за државну управу и локалну самоуправу, могла постати прва жена и прва отворено геј особа на мјесту премијера у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана