Amerika i Njemačka u klinču zbog Kosova

Agencije
Amerika i Njemačka u klinču zbog Kosova

Priština - Od priznavanja nezavisnosti Kosova, Njemačka i SAD prvi put su se našli na suprotnim stranama kada je riječ o rješavanju kosovskog problema.

I dok Vašington podržava svaki dogovor Beograda i Prištine, pa čak i razgraničenje, Berlin i dalje insistira na svojim “crvenim linijama” i kategorično se protivi korekciji granica.

Dvije najveće zapadne sile među prvima su priznale nezavisnost južne srpske pokrajine i sve doskoro imale gotovo identičnu politiku prema Kosovu. Svih prethodnih godina Berlin je predlagao Srbiji da riješi pitanje Kosova po modelu dvije Njemačke, dok su američki zvaničnici na nezavisnost Kosova gledali kao na svoj projekat i za njih je to bila završena priča. Međutim, predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači izašli su sa svojim prijedlozima o “razgraničenju” i “korekciji granica”, koji se praktično svode na podjelu Kosova i razmjenu teritorija. I dok se Vašington, iznenađujuće, složio sa dogovorom dvije strane, uključujući i promjenu granica, Berlin je prijedloge na stolu odmah odbacio. Da sasvim drugačije gledaju na rješavanje kosovskog problema, u Beogradu je potvrdio i Ron Džonson, američki senator i bliski saradnik američkog predsjednika Donalda Trampa.

- Rekao bih da je Njemačka podvukla crvenu liniju u odnosu na to koliko će daleko ići u rješavanju pitanja odnosa Srbije i Kosova, dok SAD nisu - izjavio je Džonson.

Postavlja se pitanje da li je moguće postići i sprovesti bilo kakav dogovor bez saglasnosti Njemačke.

Po Stefanu Surliću, asistentu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, njemački stav može biti presudan, jer “ako je odlučan i rezolutan može ugroziti dalji put Srbije prema Evropskoj uniji”.

- To može da se dogodi ukoliko se Beograd odluči za scenario koji ne odgovara Berlinu. Nemačka zapadni Balkan posmatra kao Rubikovu kocku i misle da ako dođe do razgraničenja da će to izazvati promene i u drugim zemljama regiona. Na kraju od nemačkog stava zavisi kada ćemo postati članica EU - objašnjava Surlić. (Agencije)+++

Veto

Jelica Minić, predsjednica Foruma za međunarodne odnose, ne vjeruje da bi neko stavio veto na rješenje koje je prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

- Predlog o razgraničenju prihvatljiv je za EU, SAD i Rusiju. Međutim, Nemačka je veoma važna i pita se. Ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, potrebno je uložiti puno energije da se ubedi Berlin da podrži to rešenje - kaže Minićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana