Америка и Њемачка у клинчу због Косова

Агенције
Америка и Њемачка у клинчу због Косова

Приштина - Од признавања независности Косова, Њемачка и САД први пут су се нашли на супротним странама када је ријеч о рјешавању косовског проблема.

И док Вашингтон подржава сваки договор Београда и Приштине, па чак и разграничење, Берлин и даље инсистира на својим “црвеним линијама” и категорично се противи корекцији граница.

Двије највеће западне силе међу првима су признале независност јужне српске покрајине и све доскоро имале готово идентичну политику према Косову. Свих претходних година Берлин је предлагао Србији да ријеши питање Косова по моделу двије Њемачке, док су амерички званичници на независност Косова гледали као на свој пројекат и за њих је то била завршена прича. Међутим, предсједници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи изашли су са својим приједлозима о “разграничењу” и “корекцији граница”, који се практично своде на подјелу Косова и размјену територија. И док се Вашингтон, изненађујуће, сложио са договором двије стране, укључујући и промјену граница, Берлин је приједлоге на столу одмах одбацио. Да сасвим другачије гледају на рјешавање косовског проблема, у Београду је потврдио и Рон Џонсон, амерички сенатор и блиски сарадник америчког предсједника Доналда Трампа.

- Рекао бих да је Њемачка подвукла црвену линију у односу на то колико ће далеко ићи у рјешавању питања односа Србије и Косова, док САД нису - изјавио је Џонсон.

Поставља се питање да ли је могуће постићи и спровести било какав договор без сагласности Њемачке.

По Стефану Сурлићу, асистенту на Факултету политичких наука у Београду, њемачки став може бити пресудан, јер “ако је одлучан и резолутан може угрозити даљи пут Србије према Европској унији”.

- То може да се догоди уколико се Београд одлучи за сценарио који не одговара Берлину. Немачка западни Балкан посматра као Рубикову коцку и мисле да ако дође до разграничења да ће то изазвати промене и у другим земљама региона. На крају од немачког става зависи када ћемо постати чланица ЕУ - објашњава Сурлић. (Агенције)+++

Вето

Јелица Минић, предсједница Форума за међународне односе, не вјерује да би неко ставио вето на рјешење које је прихватљиво и за Београд и за Приштину.

- Предлог о разграничењу прихватљив је за ЕУ, САД и Русију. Међутим, Немачка је веома важна и пита се. Уколико Београд и Приштина постигну договор, потребно је уложити пуно енергије да се убеди Берлин да подржи то решење - каже Минићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана