Ambasadorka Izraela: Ne priznajemo Kosovo, iz principa

Tanjug
Ambasadorka Izraela: Ne priznajemo Kosovo, iz principa

Beograd - Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam izjavila je da Izrael ne priznaje Kosovo iz principa, a ne iz oportunizma niti na osnovu neke političke agende.

Međutim, kako kaže, to ne isključuje dijalog i otvorenu komunikaciju sa narodom Kosova.

Istovremeno, ona je, u intervjuu za izdanje "Kurira" od nedjelje, izrazila očekivanje da se Srbija više zauzme u UN za izraelske stavove.

"Izrael i Srbiju, srpski i jevrejski narod povezuju iskreno prijateljstvo i duboke veze. Upravo zbog toga nas s vremena na vrijeme razočara to što se dobri bilateralni odnosi ne reflektuju uvijek na multilateralnom planu kada je riječ o glasanju u međunarodnim organizacijama, prije svega u UN, kada se glasa o pitanjima važnim za Izrael", rekla je Fišer-Kam.

Ona, takođe, ukazuje na povećan interes izraelskih investitora u Srbiji u različitim oblastima - od nekretnina, preko haj-teka, turizma, čistih i agro tehnologija, kao i upravljanja vodama.

"Brojke pokazuju stalan rast u investicijama, trgovinskoj i turističkoj razmjeni. Sigurni smo da će ratifikacijom Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ovaj interes dodatno porasti", ističe ambasadorka.

Prema njenim riječima, Izrael duboko cijeni odluku Vlade i Skupštine Srbije o usvajanju Zakona o restituciji jevrejske imovine bez naslijednika, kao i početak primjene ovog važnog akta, istakavši da bi Srbija, kao prva zemlja koja se odlučila na takav potez, mogla poslužiti kao model i drugim zemljama.

Upitana kako gleda na rastuće tenzije na Balkanu, Fišer-Kam kaže da bi Izrael, koji ima dobre odnose sa zemljama Balana, voleo da ovaj region bude stabilan i da doživi prosperitet.

"Vjerujemo da je evropska perspektiva dobar put. Smatramo da je dijalog jedino rješenje koje donosi mir i napredak, što važi i za Bliski istok", navodi ona.

Kako napominje, uprkos značajnim razlikama između naša dva regiona, jednako smo suočeni sa bezbjednosnim pretnjama i potrebno je da učimo jedni od drugih.

Osvrnuvši se na višedecenijski sukob Izraela i Palestine, kaže da Izrael od Palestinaca, u cilju postizanja sporazuma, i dalje očekuje priznanje prava Izraela da postoji kao jevrejska država.

"Ukoliko do toga dođe imaće u Izrealu ozbiljnog partnera", ističe izraelska ambasadorka, koja primjećuje da nova američka administracija donosi nove pristupe i drugačiji duh koji, smatra, mogu doprinjeti novim mirovnim inicijativama.

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu američkog predsjednika Donalda Trampa njenoj zemlji, Fišer-Kam kaže da su Izraelci bili dirnuti njegovim simboličnim gestom da Izrael posjeti kao jednu od prvih zemlja u okviru svoje prve svjetske turneje i obiđe Zid plača.

"Poruke novog američkog predsjednika bile su sasvim jasne. Govorio je o čvrstim vezama dvije zemlje, Izraelu kao snažnom savezniku Amerike na Bliskom istoku i američkoj posvećenosti bezbjednosti Izraela", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana