Albanski ekstremisti pripremali napade na manastire na Kosovu

Srna
Albanski ekstremisti pripremali napade na manastire na Kosovu

Beograd - Albanski ekstremisti planirali su tokom božićnih praznika napade na srpske hramove na Kosovu i Metohiji, a kao glavne mete bili su određeni manastiri Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, pišu beogradske "Večernje novosti".

Kako saznaje ovaj list, napad na pravoslavne svetinje bio je dio šireg plana izazivanja nasilja ne samo u južnoj pokrajini, nego i u pojasu uz administrativnu liniju koja Kosovo i Metohiju dijeli od ostatka Srbije.


Srpske službe bezbjednosti su na vrijeme došle do informacija o pripremama za napad, o čemu su odmah obavijestile Komandu Kfora u Prištini.

"Božićni napad na srpske manastire i vjernike pripreman je u krugovima albanskih ekstremista, čijim političkim ciljevima ne odgovaraju mir i stabilnost u regionu", rekao je za "Večernje novosti" sagovornik iz vrha bezbjednosnih struktura.

Plan napada motivisan je nestabilnim unutrašnjim prilikama na Kosovu i Metohiji, posebno u svjetlu početka rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Prema saznanjima lista, oni koji su planirali napade nezadovoljni su odlukom prištinskom suda koji je osudio vođu pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija i grupu njegovih sljedbenika zbog izazivanja nereda u kosovskom parlamentu.

Riječ je o licima ekstremnih stavova, od kojih mnogi imaju ratno iskustvo, ali i kriminalne dosijee.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana