Албански екстремисти припремали нападе на манастире на Косову

Срна
Албански екстремисти припремали нападе на манастире на Косову

Београд - Албански екстремисти планирали су током божићних празника нападе на српске храмове на Косову и Метохији, а као главне мете били су одређени манастири Високи Дечани и Пећка патријаршија, пишу београдске "Вечерње новости".

Како сазнаје овај лист, напад на православне светиње био је дио ширег плана изазивања насиља не само у јужној покрајини, него и у појасу уз административну линију која Косово и Метохију дијели од остатка Србије.


Српске службе безбједности су на вријеме дошле до информација о припремама за напад, о чему су одмах обавијестиле Команду Кфора у Приштини.

"Божићни напад на српске манастире и вјернике припреман је у круговима албанских екстремиста, чијим политичким циљевима не одговарају мир и стабилност у региону", рекао је за "Вечерње новости" саговорник из врха безбједносних структура.

План напада мотивисан је нестабилним унутрашњим приликама на Косову и Метохији, посебно у свјетлу почетка рада Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

Према сазнањима листа, они који су планирали нападе незадовољни су одлуком приштинском суда који је осудио вођу покрета "Самоопредељење" Аљбина Куртија и групу његових сљедбеника због изазивања нереда у косовском парламенту.

Ријеч је о лицима екстремних ставова, од којих многи имају ратно искуство, али и криминалне досијее.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана