Aлбанија одбила да грађанима Косова додојели држављанство

 Aлбанија одбила да грађанима Косова додојели држављанство 12.10.2017 22:52 | Агенције

Тирана - Албанија је рекла "НЕ" Косову на захтјев Приштине да грађанима Косова додјели албанске пасоше јер грађани Косова неће да трпе што су изоловани од остатка Европе.

Екипа Прве телевизије је истраживала шта се крије иза молбе Хашима Тачија албанском предсједнку: Стварање велике Албаније или је у питању чист очај?

Исто је црвен ко српски, има препознатљивог двоглавог орла. Са њим се може пут под ноге и знајући то, Хашим Тачи је затражио од Иљира Мете да грађанима Косова омогући да постану и држављани Албаније

"Али је овде суштина у томе да ипак постоје те идеје које се залажу за што ближе повезивање Тиране и Приштине, не бих да кажем, али личи на стварање једне државе", сматра шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На тај потез Тачи се одважио јер како каже Европа Косоваре држи у изолацији. А у ствари, Приштина као и раније Београд мора да испуни два услова да би добила безвизни режим: да већ једном заврши демаркацију границе са Црном Гором и оно теже - настави борбу против организованог криминала и корупције. Из Тиране им поручују да домаћи из Брисела мора да се уради

"Али да Албанија свима да држављнаство то није решење, само би још више закомпликовало ситуацију. Ја разумем фрустрацију косовских лидера, ово је више потез очајника него прави предлог. Не вреујем да је Тачи мислио озбиљно". каже Ремзи Лани, с Албанског института из Тиране.

Немају само Албанци тај проблем, већ и Срби са Косова. Ни они немају српски пасош, ни они не мрдају даље од свог дворишта. држављанство и друге изводе морају да ваде у Нишу, па се често одјављују и фиктивно пријављују по адресама по Србији. Дакле, мука је и једнима и другима.

"Мислим да је то опет један апел да се да се рјешава питање Косова и тих неких конкретних животних питања. Без тог полтичког рјешења, то мора да се рјешава", сматра Хедвиг Морваи, из Европског фонда за Балкан.

Интересантно је да су Албанци до сада својим сународницима на Косову изашли у сусрет, тако да они уз личну карту прелазе границу, а дијеле и столицу и сто по амбасадама и конзулатима, али пасош, он је изгледа већ скупља роба.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица