Албанци би ћутањем да уруше Специјални суд у Хагу

Срна
Албанци би ћутањем да уруше Специјални суд у Хагу

Приштина - Руководство Удружења бивших припадника терористичке ОВК позвало је све бивше припаднике ОВК који се налазе на списку за саслушање пред Специјалним судом у Хагу да одбију позиве и сарадњу са специјалним тужиоцима.

Предсједник Удружења Хисни Гуцати каже да ће Специјални суд, уколико “оптужени” одбију да сарађују, пропасти као и ранији судови УНМИК-а, Еулекса и Хашки трибунал.

“Вјерујем да ће и Специјални суд у Хагу пропасти, као и остали судови и да Суд за суђење припадницима ОВК неће успјети да докаже било какву одговорност припадника ОВК”, каже Гуцати.

Он је навео да оптужени припадници ОВК “имају искуства како да побиједе суд”.

Позив на бојкот и ћутање пред тужиоцима ће бити праћен и другим мјерама бивших припадника ОВК с циљем да се, како каже Гуцати, свијету покаже да припадници ОВК “нису починили злочине”.

Уз увјерење да ће образ припадника ОВК бити очишћен по моделу у Хрватској, Гуцати позива бивше припаднике ОВК да ни по коју цијену не сарађују са специјалним тужиоцима.

До сада су у Специјалном тужилаштву у Хагу саслушани Рустем Мустафа звани Реми, командант ОВК за регион Лаб - подручје Подујева, као и Сами Љуштаку, командант злогласног подручја Дреница.

Из Специјалног тужилаштва је најављено да ће 4. фебруара бити саслушан један од припадника ОВК. Његов идентитет није саопштен, али се незванично сазнаје да је у питању Сулејман Селими, командант Главног штаба ОВК који је послије петнаестодневног лијечења у болници у Истоку враћен на издржавање седмогодишње казне затвора у Дубраву код Истока.

Послије њега 17. фебруара биће саслушан Исмет Тара, командант ОВК за регион Ораховца и Велике Хоче.

Према информацијама Срне из Косовске полицијске службе, на списку путника у Хаг се налази 107 бивших припадника ОВК који се доводе у директну везу са злочинима над цивилним становништвом, посебно Србима и неалбанцима на Косову и Метохију и трговину органима у периоду од почетка 1998. до краја 2000. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана