Agenciji za restituciju u Novom Sadu stiglo 230 zahtjeva

Agencije
Agenciji za restituciju u Novom Sadu stiglo 230 zahtjeva

Novi Sad - Novosadskoj kancelariji Agencije za restituciju do sada je predato 230 zahtjeva građana koji traže povrat imovine.

Predmet vraćanja odnosno obeštećenja je imovina oduzeta na teritoriji Srbije primjenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji i na osnovu akata o podržavljenju poslije 9. marta 1945. godine.

Direktor Agencije Strahinja Sekulić je najavio da će Agencija pružiti podršku i u dijelu posla koji se odnosi na podnošenje zahtjeva, popunjavanje obrazaca i prikupljanje dokumenata neophodnih svima koji budu podnosili zahtjeve za restituciju.

- Prostorije novosadske jedinice Agencije smeštene su u Master centru Novosadskog sajma i obezbeđeni su svi neophodni uslovi za početak rada - rekao je Sekulić i dodao da će 12 zaposlenih već sljedeće sedmice početi redovne poslove.

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da Pokrajina daje snažnu podršku radu područne jedinice Agencije za restituciju, jer u narednim godinama njenim angažmanom treba da bude ispravljena višedecenijska nepravda prema onim porodicama i građanima kojima je imovina oduzeta četrdesetih godina prošlog vijeka.

- Pravda je epitet koji najbolje definiše proces restitucije i obeštećenja, ali on će istovremeno biti snažan signal poslovnim partnerima, investitorima i čitavom poslovnom svetu, kao potvrda činjenice da je u našoj zemlji poštuje privatna svojina i da je imovina sigurna - rekao je Pajtić.

On je ocijenio da će obeštećeni vlasnici oduzete imovine, posebno poljoprivrednici, biti poslovno uspešniji i efikasniji nego što je to bila država kao vlasnik i upravljač.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, poslovi vezani za tu problematiku povjereni su Agenciji za restituciju koja ima sjedište u Beogradu i područne jedinice u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana