Агенцији за реституцију у Новом Саду стигло 230 захтјева

Агенције
Агенцији за реституцију у Новом Саду стигло 230 захтјева

Нови Сад - Новосадској канцеларији Агенције за реституцију до сада је предато 230 захтјева грађана који траже поврат имовине.

Предмет враћања односно обештећења је имовина одузета на територији Србије примјеном прописа о аграрној реформи, национализацији, секвестрацији и на основу аката о подржављењу послије 9. марта 1945. године.

Директор Агенције Страхиња Секулић је најавио да ће Агенција пружити подршку и у дијелу посла који се односи на подношење захтјева, попуњавање образаца и прикупљање докумената неопходних свима који буду подносили захтјеве за реституцију.

- Просторије новосадске јединице Агенције смештене су у Мастер центру Новосадског сајма и обезбеђени су сви неопходни услови за почетак рада - рекао је Секулић и додао да ће 12 запослених већ сљедеће седмице почети редовне послове.

Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да Покрајина даје снажну подршку раду подручне јединице Агенције за реституцију, јер у наредним годинама њеним ангажманом треба да буде исправљена вишедеценијска неправда према оним породицама и грађанима којима је имовина одузета четрдесетих година прошлог вијека.

- Правда је епитет који најбоље дефинише процес реституције и обештећења, али он ће истовремено бити снажан сигнал пословним партнерима, инвеститорима и читавом пословном свету, као потврда чињенице да је у нашој земљи поштује приватна својина и да је имовина сигурна - рекао је Пајтић.

Он је оцијенио да ће обештећени власници одузете имовине, посебно пољопривредници, бити пословно успешнији и ефикаснији него што је то била држава као власник и управљач.

Законом о враћању одузете имовине и обештећењу, послови везани за ту проблематику повјерени су Агенцији за реституцију која има сједиште у Београду и подручне јединице у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана