Advokati u sudnicama nakon četiri mjeseca

Agencije
Advokati u sudnicama nakon četiri mjeseca

Beograd - Advokatura Srbije danas je, poslije četiri i po mjeseca protesta, počela sa radom, pošto su ispunjeni njeni zahtjevi za izmjene propisa o javnom bilježništvu i propisa o paušalnom oporezivanju advokata.

Advokati u cijeloj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. septembra prošle godine tražeći izmjene propisa o javnom bilježništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smjenu ministra pravde, a njihove kolege iz Beograda sedam dana ranije su obustavili rad.

Poslije višemjesečnih neuspjelih pokušaja za dogovor, krajem godine stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije postigli su sporazum na osnovu kojeg je Skupština Srbije prošle sedmice po hitnom postupku izmijenila odredbe Zakona o javnom bilježništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasljeđivanju.

Najvažnija izmjena sa stanovišta advokature i građana je da javnobilježnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se tiču prometa nepokretnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana