Abe: Srbija ključna za stabilnost regiona,proširujemo odnose

Tanjug
Abe: Srbija ključna za stabilnost regiona,proširujemo odnose

Beograd - Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj posjeti Srbiji koja je, kako je ocjenio, ključna za stabilnost regiona, te primjetio da srpski predsjednik dobro poznaje Japan.

"Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cijele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom", rekao je Abe.

Od ove posjete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

"U Prvom svjetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine", rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

Japanski premijer je rekao i da će tokom posjete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Sjeverne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sjevrne Koreje preletjele sjeverni dio japanskog ostrva Hokaido.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana