Абе: Србија кључна за стабилност региона,проширујемо односе

Танјуг
Абе: Србија кључна за стабилност региона,проширујемо односе

Београд - Премијер Јапана Шинзо Абе рекао је да му је изузетно драго што се као премијер налази у првој посјети Србији која је, како је оцјенио, кључна за стабилност региона, те примјетио да српски предсједник добро познаје Јапан.

"Западни Балкан је важан не само за стабилност Европе већ и цијеле међународне заједнице. Јапан сматра да су односи са Србијом, која је кључна за стабилност региона, продубљују. Јапанске фирме које имају интерес да сарађују са Србијом дошле су са мном", рекао је Абе.

Од ове посјете каже да очекује даљи развој односа у економској и свим другим сферама, а поменуо је и оно што нас је повезало у прошлости.

"У Првом свјетском рату 1914. године ми смо помогли вама, а ми никада нећемо заборавити помоћ коју сте нам пружили након земљотреса и цунамија 2011. године", рекао је Абе, те нагласио да су многе европске државе након цунамија увеле санкције на увоз из Јапана, што је Србија прва укинула.

Јапански премијер је рекао и да ће током посјете бити разматрана различита питања, а говорио је и о опасности од Сјеверне Кореје, која лансира балистичке ракете и може тиме представљати велику опасност и за Београд.

Након уводног обраћања премијера Јапана Абеа Вучић је рекао да Србија има добру сарадњу са јапанским амбасадорима, као и да је реаговала у Генералној скупштини УН прошле године након што су балистичке ракете Сјеврне Кореје прелетјеле сјеверни дио јапанског острва Хокаидо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана