Званично - Македонија се више не зове тако

Агенције
Званично - Македонија се више не зове тако

Скопље - Република Македонија је у уторак послије подне формално промијенила име у Република Сјеверна Македонија.

Како је саопштила Влада Сјеверне Македоније, објављивањем у Службеном гласнику ступили су на снагу Преспански договор о рјешавању спора око имена са Грчком и амандмани на македонски устав којим је промијењено име државе, као и уставни закон за њихово спровођење.

У првом саопштењу те владе са новим именом државе наводи се да је 12. фебруара на снагу ступио Коначни договор о рјешавању спора са Грчком око имена, популарно назван Преспански договор, што је Министарство спољних послова објавило у Службеном гласнику.

Истиче се да су испуњени сви услови за ступање на снагу уставних амадмана којима је име државе промијењено у Сјеверна Македонија и уставних закона за њихово спровођење, као и да су ти амандмани које је парламент донио 11. јануара у уторак ступили на снагу када их је Влада објавила у Службеном гласнику.

“Тиме, како се наводи, започиње извршавање обавеза које произлазе из Коначног договора и уставних амандмана. Прве одлуке у вези са потребним мјерама и активностима биће представљене у саопштењу које ће објавити Муђуресорска група за извршавање обавеза из Коначног договра”, навела је Влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана