Зуроф: Израелски авиони на “Олуји”, није добра порука

Зуроф: Израелски авиони на “Олуји”, није добра порука 13.08.2018 09:31 | Танјуг

Београд - Директор Центра “Симон Визентал” у Јерусалиму и ловац на нацисте, Ефраим Зуроф, критиковао учешће израелских борбених авиона у обиљежавању “Олује” у Хрватској.

Није добра порука када авиони ваздухопловства израелских снага учествују на догађају из прошлости у којем су протјеране стотине хиљада људи из својих домова, рекао је Зуроф за “Новости”.

Не треба да будемо на такав начин укључени у такву политику на Балкану, поготово имајући на уму да до ове године ниједна страна влада није узимала учешће на тим догађајима у Хрватској, казао је он.

Напомињући да само зна да постоји договор о продаји 12 авиона Ф-16 Хрватској, Зуроф наводи да не може да вјерује, нити да прихвати да учешће на обиљежавању “Олује” има везе са војном и стратешком сарадњом, нити би то требало да има везе.

На питање како је могуће да у 21. вијеку у неким земљама Европе, попут Хрватске, чланице ЕУ, још постоје људи који се диве усташким злиочинима, Зуроф каже да је то питање за актуелне лидере у Хрватској, а посебно предсједницу Колинду Грабар Китаровић.

“Многи људи у Хрватској се недвосмислено антифашисти, али проблем је што и даље има много Хрвата који позитивно гледају на усташтво”, рекао је он.

На констатацију да је и делегација САД била на прослави “Олује” и питање да ли је то сигнал да се Европа и свијет спремају да опросте “Олују”, Зуроф каже да у овом тренутку то тако изгледа, али се нада да се то ипак неће десити и да није ни требало, ни смјело да се догоди.

Зуроф је изразио наду да се добри односи Србије и Израела неће нарушити због присуства Израела на годишњици “Олује”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица