Због дјеловања СОА-е повучен словеначки амбасадор из Хрватске

jutarnji.hr
Због дјеловања СОА-е повучен словеначки амбасадор из Хрватске

Словеначки премијер Марјан Шарец сазвао је за данас поподне хитну сједницу словеначког вијећа за националну безбједност због наводног дјеловања хрватске СОА-е у Словенији.

Хрватски амбасадор је тим поводом позван на разговор у словеначко министарство спољних послова, а словеначка амбасадорица повучена на консултације у Љубљану, објавила је агенција СТА.

Након што је премијер Шарец раније изјавио да га забрињава хрватско понашање јер је наводно хрватска обавјештајна служба СОА прислушкивала бившег словеначког арбитра у арбитражном поступку о граници Јернеја Секолеца и словенаку званичницу  Симону Дреник како би дискредитирала арбитражни процес, прича је у понедјељак додатна ескалирала тврдњом ПОП-ТВ-а да је посредник хрватске владе Иван Тољ, први човјек Стирије у Хрватској, покушао зауставити емитирање репортаже о прислушкивању.

Због тога је странка Социјалних демократа (СД), једна од чланица владајуће коалиције, затражила хитну сједницу словеналког вијећа за националну сигурност, што је Шарец уважио. Претходно је објављено да је у вези са “шпијунском афером” на разговор на словеначко министарство спољних послова позван хрватски амбасадор у Словенији Борис Гргић, а на консултације у Љубљану словеначка амбасадорка у Загребу Смиљана Кнез.

У кабинету Марјана Шареца кажу да је премијер “забринут због покушаја утјецаја хрватских представника на извјештаја телевизије ПОП-ТВ о дјеловању хрватске обавјештајне службе”, те да је ријеч о “озбиљним наводима” који захтијевају “одговарајућа појашњења”.

Такви су притисци на медије “недопустиви и у супротности с основним начелима демократије”, наводе у његовом кабинету. Споменута је телевизијска постаја у понедјељак објавила снимак којим, како тврди, доказује да је Иван Тољ, представник Стирије за Хрватску, покушао спријечити објаву њихове приче о уплетености хрватских обавјештајаца у тајно снимање словеначлих званичника и судија у циљу компромитације арбитражног поступка и касније пресуде коју Хрватска не жели признати.

Једна од странака у коалицијској влади словенсачког премијера Марјана Шареца затражила је хитан састанак словеначког вијећа за националну сигурност због наводне “шпијунске афере” у којој су судјеловале хрватске обавјештајне службе, преноси Јутарњи.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана