Žarko Puhovski: Crnogorski oficir u Kninu so na ranu Srbima

Agencije
Žarko Puhovski: Crnogorski oficir u Kninu so na ranu Srbima

Zagreb - Vlada Crne Gore nije trebalo da pošalje predstavnika na obilježavanje godišnjice vojne operacije “Oluja”, smatra politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

Prisustvo Ivana Mašulovića, crnogorskog vojnog atašea, na proslavi pogroma nad Srbima izazvalo je žestok revolt u Crnoj Gori i Srbiji, a Puhovski ocjenjuje da je zvanična Podgorica morala da bude opreznija “jer je mala i slaba, ali i unutrašnje podijeljena”.

- Meni se čini da se u toj situaciji treba čuvati bilo kakvih poteza koji mogu da provociraju neku od strana. Ja ne mislim da bi nekoga provociralo da crnogorski ataše nije bio na toj svečanosti, a očito je provociralo mnoge to što je bio. Prema tome, to je trebalo izbjeći... Pitanje je da li je neko namjerno ili nespretno odlučio da stavi so na ranu braći Srbima - kazao je Puhovski, ističući da Mašulovićevo prisustvo na proslavi u Kninu nema nikakvu ulogu za odnose između dviju država.

On je naglasio da Crna Gora nema nikakvu važnost za Hrvatsku.

- Hrvatska na Crnu Goru gleda kao stariji brat na mlađeg brata koji je bio malo zločest, pa se sad popravio. Crna Gora nije tema u Hrvatskoj, čak ni kad se radi o veoma ozbiljnim problemima u Crnoj Gori. Ne vjerujem da više od hiljadu ljudi zna za ime bilo kojeg crnogorskog političara osim Mila Đukanovića i možda Filipa Vujanovića - dodao je Puhovski.

Crnogorski oficir koji je prisustvovao proslavi “Oluje” u Kninu je pukovnik Ivan Mašulović (46) iz Nikšića.

Mašulović se nalazi na funkciji vojnodiplomatskog predstavnika - izaslanika odbrane u Hrvatskoj. Na tu funkciju je imenovan odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost Crne Gore 3. oktobra prošle godine, a važi za kadar Milana Roćena.

Mašulović je jedan od najodanijih kadrova DPS-a, a većinu svoje karijere je proveo u policiji i ANB-u.

Poslanički klub Demokratskog fronta najavio je da će tražiti zakazivanje posebne sjednice Skupštine Crne Gore zbog, kako su naveli, skandaloznog prisustva predstavnika Vojske Crne Gore na obilježavanju godišnjice hrvatske akcije “Oluja” u Kninu.

Pupovac

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je da je godišnjica vojno-policijske akcije “Oluja” postala mjesto ponovnog sukobljavanja, svojevrsnog nastavka rata njegovim različitim interpretacijama i pogledima na njegove posljedice.

Kako stvari sada stoje, kaže Pupovac, ne izgleda kao da bi se to moglo promijeniti.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana