Жалбу на избор градитеља пељешког моста поднијели и Италијани и Турци

Срна
Жалбу на избор градитеља пељешког моста поднијели и Италијани и Турци

Загреб - На одлуку "Хрватских цеста" да пељешки мост и приступне путеве гради кинески конзорцијум предвођен компанијом "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн", жалио се и конзорцијум у коме су италијански "Асталди" и турски "ЦТ Ицтасм".

Претходно је хрватској Државној комисији за контролу поступака јавне набавке жалбу у вези са овим пројектом поднијела аустријска грађевинска компанија "Страбаг".


Тиме ће се паралелно одвијати два жалбена поступка, а Државна комисија затражиће изјашњење "Хрватских цеста" као наручиоца поступка ове јавне набавке.

"Ријеч је о жалби на процјену квалитета гаранције италијанско-турске понуде за градњу моста и све то додатно компликује процедуру избора градитеља најважнијег инфраструктурног објекта у Хрватској. Биће потребно најмање неколико мјесеци до доношења одлуке у вези са овим жалбама", преносе хрватски медији.

Италијанско-турски конзорцијум је за градњу пељешког моста понудио цијену од 343 милиона евра, "Страбаг" 349 милиона евра, док су Кинези понудили 279 милиона евра, што је и прихваћено 12. јануара.

"Страбаг" се жали на наводне дампиншке цијене кинеског конзорцијума.

Пељешки мост требало би да повеже хрватско полуострво Пељешац са хрватском територијом, прелазећи преко залива Мали Стон.

С обзиром на то да хрватску територију пресијеца мали појас обале око града Неума у БиХ, којој је то формално једини излаз на море, мост ће физички повезати најјужнији дио Далмације са остатком Хрватске.

Мост се налази у раној фази изградње и спорно је политичко питање између БиХ и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана