Zahtijevi iz Zagreba: Traže 500 tenkova i mig-21

Zahtijevi iz Zagreba: Traže 500 tenkova i mig-21 03.09.2018 18:24 | Agencije

Beograd - U Beogradu će 13. septembra biti održan sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji.

Očekuje se da će se na skupu izaći s podacima o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrijednost i šta ko traži, pišu "Večernje novosti".

To će biti prvi sastanak na temu Aneksa A od kako je počela dioba, a najveće zahtijeve ispostaviće Srbija i Hrvatska, navodi list.

Kako su izračunali hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane, vrijednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi - osam od Srbije i dvije od Crne Gore.

Između ostalog, potražuju tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove...

Koliko je njihova procijena tačna pokazaće arhive bivše SFRJ jer bi, kako očekuju predstavnici bivših republika od Beograda, za ovu priliku trebalo da se otvori dokumentacija koja je pripadala nekadašnjem Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu, pohranjena u Srbiji.

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtijevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanderima..., a od Crne Gore se u naturi traži vraćanje školskog broda "Jadran" i "mig-21" Rudolfa Perešina, dodaje list.

Prema tvrdnjama Save Štrpca iz "Veritasa", samo u Hrvatskoj, Srbi - civili, vojna lica i policija, ostavili su između 40.000 i 50.000 stanova, od čega je nemali dio pripadao vojsci, a za sada je samo 2.000 zahtijeva iz programa stambenog zbrinjavanja pozitivno riješeno.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica