Захтијеви из Загреба: Траже 500 тенкова и миг-21

Захтијеви из Загреба: Траже 500 тенкова и миг-21 03.09.2018 18:24 | Агенције

Београд - У Београду ће 13. септембра бити одржан састанак Међуресорне радне групе за спровођење Анекса А Споразума о сукцесији.

Очекује се да ће се на скупу изаћи с подацима о томе шта спада у војну имовину, колика је њена вриједност и шта ко тражи, пишу "Вечерње новости".

То ће бити први састанак на тему Анекса А од како је почела диоба, а највеће захтијеве испоставиће Србија и Хрватска, наводи лист.

Како су израчунали хрватски експерти при тамошњем Министарству одбране, вриједност имовине некадашње Југословенске армије износи 70 милијарди долара, од чега Загреб тражи 10 милијарди - осам од Србије и двије од Црне Горе.

Између осталог, потражују тенкове, артиљерију, подморнице, бродове...

Колико је њихова процијена тачна показаће архиве бивше СФРЈ јер би, како очекују представници бивших република од Београда, за ову прилику требало да се отвори документација која је припадала некадашњем Савезном секретеријату за народну одбрану, похрањена у Србији.

Од фебруара, када је први пут најављен скуп у Београду, из Загреба стижу захтијеви за више од 500 тенкова, за хеликоптерима, кандерима..., а од Црне Горе се у натури тражи враћање школског брода "Јадран" и "миг-21" Рудолфа Перешина, додаје лист.

Према тврдњама Саве Штрпца из "Веритаса", само у Хрватској, Срби - цивили, војна лица и полиција, оставили су између 40.000 и 50.000 станова, од чега је немали дио припадао војсци, а за сада је само 2.000 захтијева из програма стамбеног збрињавања позитивно ријешено.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица