Захарова: Југославија једна од жртава америчког мијешања у унутрашња питања

Агенције
Захарова: Југославија једна од жртава америчког мијешања у унутрашња питања

Москва - Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова подсјетила је на сва мијешања америчке администрације у унутрашња питања суверених држава и издвојила СР Југославију као једну од жртава.

Како је рекла, у унутрашња питања Југославије Америка се мијешала уз образложење “успостављања мира и ограничавања војног потенцијала земље”.

Она је такође навела и мноштво других примјера, почевши од изјаве некадашњег предсједника САД Вудра Вилсона, који је још у марту 1913. године рекао да намјерава да “научи” државе Јужне Америке да “бирају добре људе”, под изговором да је то потребно зарад заштите “националних интереса Америке”.

Потом је, како је указала, “лексикон” америчке администрације почео да се развија, што је резултирало тиме да је Хари Труман у изјави нацији оправдао нуклеарни напад на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки.

Многобројне изјаве сличног контекста, навела је Захарова, стизале су за вријеме Хладног рата против Русије, Кубе, Вијетнама и других земаља.

Тако је и Двајт Ајзенхауер у марту 1960. године изјавио да Вашингтон неће дозволити да на западној полулопти доминира “међународни комунизам”.

У посљедње вријеме ово мијешање је дошло до врхунца, истакла је, те је подсјетила на војну операцију у Југославији, Ираку и Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана